Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Ontevreden werknemers Ikea sturen open brief aan oprichter Ingvar Kamprad

Een aantal ‘bezorgde medewerkers van Ikea Nederland’ uit in een open brief aan Ingvar Kamprad haar ongenoegen over de cultuur bij het bedrijf. Daarbij refereren zij aan de kerstboodschap van de 89-jarige oprichter.

Met de brief, anoniem ondertekend, willen de werknemers van Ikea een inkijk geven in de dagelijkse praktijk op de werkvloer. Daar wordt volgens hen nauwelijks rekening gehouden met persoonlijke omstandigheden bij het plannen van diensten. ‘Doordat Ikea de planning (gebaseerd op omzet, winst en cijfers) tot in het extreme bepaalt, werkt dit heel verlammend op de betrokkenheid van werknemers’, aldus de briefschrijvers. Ze klagen over werkdruk en een verstikkend managementregime. Kritiek wordt hard afgerekend, evenals fouten maken. Veel werknemers zouden er daarom van afzien leidinggevenden aan te spreken en zelfs anonieme vragenlijsten 'politiek correct' invullen. ‘Al gauw pas je niet meer bij Ikea en wordt er zonder enige schroom afscheid van werknemers genomen.’

Angst overheerst
Volgens de schrijvers staat alles in dienst van rendementsdenken en is de ‘menselijke maat’ volledig ondergesneeuwd. Ze stellen dat er niet alleen angst heerst bij de werknemers op de vloer, maar ook bij de leidinggevenden en dat er grote kloof bestaat tussen het managementteam en teammanagers. Daarbij refereren de bezorgde werknemers aan de kerstboodschap van Ingmar Kamprad van vorig jaar waarin hij wees op het bestrijden van de angst om fouten te maken. ‘Tot onze oprechte spijt moeten wij constateren dat uw persoonlijke strijd of opvattingen over angst op geen enkele wijze zijn verankerd in de dagelijkse praktijk van Ikea. Wanneer angst, zoals u zegt, een van de grootste ziektes is van deze tijd, dan is Ikea ziek. Uw strijd is daarom nog lang niet gestreden en het is in tijden van bezinning goed om dit fiasco onder ogen te zien’, zo besluiten de schrijvers.

Reactie Ikea
Ikea laat in een reactie weten dat het bedrijf naar aanleiding van de brief contact gaat zoeken met vakbond FNV. 'Het laatste dat we van ze hebben gehoord is dat ze tevreden waren over de nieuwe cao', aldus een woordvoerder van de bond.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten