Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Ontwerper Friso Kramer overleden


Industrieel ontwerper Friso Kramer is op 96-jarige leeftijd overleden. Kramer is de ontwerper van de Revolt stoel, een iconisch ontwerp dat nog steeds in productie is.

De Revolt stoel stamt uit 1953 en is het bekendste en meest succesvolle ontwerp van Kramer. Het is een voorbeeld van een functioneel en ergonomisch product dat ook nog eens op industriële wijze kon worden geproduceerd. Het frame was gemaakt van gebogen plaatstaal in plaats van het traditionle buizenframe, in 1953 een revolutionair ontwerp. De stoel was een groot succes en werd veel gebruikt in scholen, kantoren en wachtkamers.

Facet tafel
De stoel werd veel gebruikt in combinatie met de Facet tafel, ook een ontwerp van Kramer. In 1982 werd de Revolt uit productie genomen, maar kreeg in 1993 een redesign (2 cm verhoogd) en is nog steeds in productie, verkrijgbaar in zwart, wit en grijs.
 


Groene brievenbus
Friso Kramer was ook de ontwerper van straatlantaarns en de bekende groene buitenbrievenbus voor de PTT, nu PostNL geheten. Daarnaast ontwierp hij meubels voor ’t Spectrum en kantoorinrichter Wilkhahn, maar ook lantaarnverlichting en betonnen banken voor verschillende gemeenten. Van 1971 tot 1983 was hij artdirector en stafmedewerker van de Ahrend Groep.


 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten