Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Ontwikkeling omzet woonbranche blijft in de min

Gemiddeld verloor de woonbranche in het tweede kwartaal 2,5% omzet vergeleken met het tweede kwartaal vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van brancheorganisatie Inretail.

Het blijft sappelen met de omzetten bij veel woonretailers, zo blijkt uit cijfers van de Woonwinkelmonitor van Inretail (voorheen CBW-Mitex). Het tweede kwartaal daalde de omzet met 2,5%, iets ‘beter’ dan het eerste kwartaal toen de omzet op -5,8% terechtkwam, vergeleken met het eerste kwartaal van 2012. Volgens Inretail is die relatieve verbetering vooral te danken aan het koele en natte weer in mei. In de regel is dat voor de woonsector goed winkelweer.

Positie score bij parketzaken
Het overgrote deel van de ondernemers (67%) bevindt zich, net als in het eerste kwartaal, na een halfjaar in de min. Dit betekent dat een derde deel van de ondernemers erin is geslaagd om een gelijke omzet of omzetgroei te realiseren. Per segment zijn er grote verschillen. Woningtextielzaken scoorden -11,2% in het eerste kwartaal (vergeleken met het eerste kwartaal in 2012) en in het tweede kwartaal liep dat terug naar -6,5%. Parketzaken daarentegen zaten in het eerste kwartaal op -2,9% en schoten in het tweede kwartaal omhoog naar +7,7%. Die cijfers zijn relatief want met name parketzaken hebben voorgaande jaren enorm moeten inleveren op hun omzetten.

Meubelzaken redelijk stabiel
Bij slaapspeciaalzaken en gemengde zaken bleef de omzet in het tweede kwartaal gemiddeld 5% achter op 2012. Keukenverkopers beperkten in het tweede kwartaal het omzetverlies tot -2,3%. Na een half jaar staat het keukensegment op een omzetachterstand van 6,1%. De meubelzaken kwamen in het tweede kwartaal uit op -1,1% en hebben na zes maanden 2,7% minder omgezet dan vorig jaar.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten