Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Oud tapijt dat splinternieuw is

Oud uitziende karpetten zijn al jaren razend populair. Verkleurd, plaatselijk 'versleten' of voorzien van andere gebruikssporen blijken goede verkoopargumenten


'Versleten' tapijt op trendpresentatie tijdens beurs Intirio.

Al jaren zijn patchwork karpetten een verkoophit. Het begon met echt oude tapijten die werden versneden waarna verschillende delen aan elkaar werden genaaid tot een nieuw geheel. Daarna werden oude tapijten ontkleurd en vervolgens in een kleurbad gedaan waardoor een oud tapijt met een 'nieuwe' kleur ontstond.

Teruggrijpen op traditionele dessins
Los hiervan begon trendsetter Jan Kath zo'n tien jaar geleden met iets nieuws. Hij ontwikkelde dessins waarbij teruggegrepen werd op traditionele dessins en waarbij te zien was hoe – zogenaamd door de tand des tijds – bepaalde delen van het karpet waren weggesleten. Meestal waren dat vrij eenkleurige producten, maar een beetje kleur was mogelijk.


Jan Kath op meubelbeurs IMM.

Kopieergedrag
Zijn ideeën kregen navolging en Kath werd op grote schaal gekopieerd. Volgens sommigen was dat de reden waarom hij zich niet meer liet zien op Domotex, dé beurs voor vloerbedekkingen. Kath staat inmiddels al jaren op de meubelbeurs IMM, samen met een aantal andere (moderne) merken uit het topsegment.


De (traditionele)Turkse fabrikant Altinboynuz Hali met moderne karpetten op Domotex.

Gebruikssporen
Ondertussen zijn karpetten met 'gebruikssporen' wijdverspreid over alle prijssegmenten en stijlen. Karpetten met 'krassen', 'verfspatten' en andere elementen die verraden dat er sprake is van een zogenaamd oud exemplaar waren eerst voorbehouden aan de voorlopers op de markt, maar tegenwoordig komt er massaproductie uit Turkije, India en China die hetzelfde biedt.
Wel zijn er kwalitatieve verschillen. Zo worden de dure (design)karpetten geknoopt, maar worden ook getufte of zelfs digitaal geprinte exemplaren op de markt gebracht.

Karpet met gaten
Ondertussen evolueert Kath verder en laten ook anderen zich niet onbetuigd. Het Nederlandse Ebru begon vorig jaar met karpetten die voorzien zijn van gaten, zie foto hierboven. De markt was er toen niet niet rijp voor,  maar dit jaar kwamen er op Domotex (in januari gehouden) toch wat meer reacties los, zo laat het bedrijf weten.

Krimpende markt
Ondanks het massaal teruggrijpen op de traditionele motieven slinkt de markt voor de echt traditionele handgeknoopte tapijten. 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten