Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Oude Ikea-producten doen het goed op veilingen

Oude modellen van Ikea uit de jaren vijftig en zestig worden tegen hoge prijzen aangeboden op veilingen. Sommige meubels worden voor duizenden euro’s verkocht.
 

Topprijzen voor de Clam stoel uit 1944.

Oude kasten, tafels en stoelen die Ikea lang geleden produceerde blijken geld waard te zijn, zo concludeerde de Zweedse veilingsite Barnebys. De site volgt 2.000 veilinghuizen wereldwijd en kwam er zo achter dat oude Ikea producten voor hoge prijzen worden aangeboden én worden verkocht. Absolute topper is de Clam stoel, ook wel Mushroom geheten, die op een veiling ruim 58.000 euro opbracht. Het model (zie foto hierboven) stamt uit 1944 en is daarmee een van de vroegste meubelen van Ikea want oprichter Ingvar Kamprad startte in 1943 zijn bedrijf dat zou uitgroeien tot een meubel multinational.


Viermaal de Vilbert chair uit 1993, naar een ontwerp van Verner Panton. Vraagprijs: 4.200 dollar.

Oude flop is nu top
Algemeen behoren meubels uit Åke familie tot de duurste die op veilingen zijn verkocht. Het zijn banken en stoelen die van 1952 tot 1956 werden geproduceerd. Ook meubels van recenter jaren worden nu voor forse prijzen ter veiling aangeboden. Zo wordt een Vilbert chair uit 1993 aangeboden voor 840 dollar en een setje van vier zelfs voor 4200 dollar. Aardig detail: de stoel werd uit productie genomen omdat er tussen 1990 en 1999 slechts 3000 van werden verkocht. De prijs toen? Nog geen 70 euro. De waarde wordt nu extra hoog geschat omdat de wereldberoemde Deense ontwerper Verner Panton tekende voor het design.


Uitklaptafel Bergslagen. Te koop voor 2.275 pond.

Aandacht verschuift
Ikea schakelde al jaren geleden externe ontwerpers die later naam maakten waardoor voor de originele modellen nu hoge prijzen kunnen worden gevraagd. Pontus Silfverstolpe, een van de oprichters van Barnebys, ziet dat er nu vooral belangstelling komt voor Ikea meubelen uit de jaren 1970 - 1990. Dat komt volgens hem omdat er nu een generatie komt die geld heeft om op veilingen te kopen en zich aangetrokken voelt tot producten die stammen uit de periode toen zij opgroeiden. Eerder zag hij die beweging rond de eeuwwisseling toen Scandinavische design uit de jaren 1950 - 1960 populair werd.


Boekenkast met bergruimte: 3.000 pond.

Toekomstige toppers
Wat in de toekomst populair zal worden en dus in waarde stijgen? Silfverstolpe denkt aan de PS collecties van Ikea. Dat zijn collecties waarvan topontwerpers worden uitgenodigd. De eerste PS collectie werd in 1995 gelanceerd en daarna volgden er nog vijf, de laatste in 2009.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten