Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Overname en reorganisatie Franse meubelketen Conforama op komst

De Franse meubelketen BUT wil concurrent Conforama overnemen, naar schatting voor 600 miljoen tot 700 miljoen euro. Bij Conforama zouden daardoor 1.500 à 2.000 banen op de tocht staan.

De Franse meubelketen Conforama staat al een tijdje in de etalage. Moederbedrijf Steinhoff wil de keten met zo'n 235 vestigingen verkopen om zo de financiële positie te verbeteren die al een tijdje onder druk staat vanwege een enorm boekhoudschandaal. Conforama heeft een jaaromzet van circa 3,5 miljard euro en is de op één na grootste meubelretailer in Frankrijk na IKEA. Concurrent BUT staat op het punt het noodlijdende Conforama over te nemen en waarschijnlijk zal dat samengaan met een forse reductie van het personeelsbestand.

Reorganisatie
Conforama valt onder Steinhoff International, een conglomeraat van bedrijven waaronder talloze meubelbedrijven hangen. Daardoor wordt Steinhoff veelal geafficheerd als 'de grootste meubelretailer na IKEA'. Conforama moest vorig jaar al een noodfinanciering van bijna 200 miljoen euro regelen en verkocht aandelen in andere bedrijven om overeind te blijven. Het is al een tijdje op zoek naar een overnamekandidaat en om de kans te vergroten werkt het bedrijf aan een grote reorganisatie waarbij zo'n twintig procent van de banen geschrapt zal worden. Bij Conforama werken momenteel 9.286 mensen.

Lutz imperium
De Franse meubelretaler BUT lijkt de laatst overgebleven kandidaat om Conforama over te nemen. BUT wilde dat al eerder doen in 2011, maar werd toen afgetroefd door Steinhoff. BUT is sinds twee jaar (deels) in handen van de Oostenrijkse groep Lutz die zo’n 570 meubelwinkels telt en een omzet van 5,5 miljard euro draait. Vorig jaar nam Lutz al een onderdeel van het Steinhoff concern over; het kocht voor 266 miljoen euro het vijftigprocent aandeel van de Duitse meubelketen Poco terwijl het zelf de andere helft al in handen had. Met die overname en de waarschijnlijke overname van BUT vergroot het Oostenrijkse Lutz , bekend van de de reusachtige XXXLutz winkels, het uitdijende imperium.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2021 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten