Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Pascal Mannekens schrijft boek over de keuze van het juiste bed

De Belgische fysiotherapeut en beddenspecialist Pascal Mannekens schreef een boek over bedden en slapen en hoe je deze twee zaken het beste kunt combineren. Door zijn visie op de beddenindustrie gaat deze nu veranderen, stelt Mannekens.

Fysiotherapeut Pascal Mannekens schreef het boek 'Rust voor je rug', met als ondertitel ‘Kies het juiste bed en maximaliseer je slaapcomfort’. Mannekens is naast fysiotherapeut ook onderzoeker, adviseur en runt een slaapspeciaalzaak. Hij weet waarover hij praat en hij praat over wat hij weet. Hij weet veel over slapen, rusten, ruggen, matrassen, kussens en de beddenindustrie. Die kennis wil hij graag kwijt en legde dat vast in een ruim 200 pagina’s dik boek dat volgens hem in tien talen gaat verschijnen en ‘de matrassenindustrie zal veranderen.’

Beddenindustrie in slaapmodus
Dat klinkt hoogdravend, maar Mannekens is overtuigd van zijn gelijk, zo liet hij afgelopen maandag weten aan een groep beddenspecialisten, bestaande uit retailers en vertegenwoordigers uit de bedden- en matrassenindustrie. ‘De beddenindustrie is al twintig jaar in een soort slaapmodus, maar dat gaat nu veranderen’, zo begon Mannekens de toelichting op zijn boek. Volgens hem werden er twintig jaar geleden redelijke goede slaapsystemen verkocht. ‘Maar rond de eeuwwisseling is het misgegaan’, waarmee Mannekens doelt op de introductie en opgang van het visco elastisch schuim in de slaapindustrie. De grote boosdoener hierin is een fabrikant wiens naam Mannekens niet over de lippen kan krijgen, maar het begint met een T. En het eindigt op empur.

Drukverlaging is onzin
Tempur staat synoniem voor traagschuim, NASA-schuim en andere namen, maar het is fout spul, daar komt het volgens Mannekens min of meer op neer. ‘Visco elastisch schuim hoort niet thuis in de beddingindustrie.’ De fabrikant van dat schuim stelt dat het goede drukverlagende eigenschappen heeft en dat je daardoor geweldig slaapt en veel, heel veel winkeliers vertellen dat verhaal. Daar maakt Mannekens korte metten mee; ‘Het is niet relevant om drukverlaging te meten. Dat is achterhaald.’ Kern van alles is volgens hem dat een matras, al dan niet in combinatie met een bedbodem, de wervelkolom correct ondersteunt.

Checklists
Dat krijg je door te kijken naar gewicht en postuur van een persoon, zijn voorkeur voor hard of zacht slapen, aanleg voor zweten of juist gevoelig voor koude en nog zo wat zaken en dan is het een kwestie van kijken, kiezen en kopen. In zijn boek geeft Mannekens opsommingen over de verschillende materialen waarmee matrassen worden gemaakt, handige checklists en heel veel informatie waar je niks mee kan want wie is er geïnteresseerd degenaratieve spinale stenose, facetpijn, korte en lage rugspieren en rotatieoverbelasting. Maar Mannekens geeft zelf de oplossing: ‘Sla de eerste drie hoofdstukken gewoon over.’

Onzin en flauwekul
Het boek leest lekker weg en het leuke van Mannekens is dat hij ook een mening heeft, buiten het boekje. Auping heeft op de website fouten staan, de Belgische beddenfabrikant Dorsoo verkoopt onzin (‘zij vercommercialiseert een hangmat’), de waterbeddenindustrie in Duitsland gaat binnen drie jaar verdwijnen, de textielindustrie loopt voorop bij innovaties en met een paar voorbeelden weet hij een uitgebreide test van matrassen door de Duitse Consumentenbond volledig onderuit te schoffelen. Tegelijkertijd weet hij zeker dat fabrikanten bij hem zullen aankloppen voor advies en vanaf nu, september 2014, zal alles in de beddenindustrie gaan veranderen.

Gebakken lucht
Nu is Mannekens geen Manneken Pis die bijna letterlijk mensen afzeikt maar hij overgiet hen wel met doelgerichte woorden. Begrijpelijk, want laten wij wel wezen, in de hele beddenindustrie wordt letterlijk en figuurlijk een hoop lucht verkocht. Niet voor niets waren opvallend veel mensen uit de industrie op zijn boekpresentatie afgekomen omdat ‘ook wij zoekende zijn’, zoals een van hen eerlijk toegaf. Dat Mannekens een aantal zaken subtiel of knetterhard doorprikt, betekent dat de lucht er uit loopt. En ook een relatief dunne matras kan prima comfort geven, mits je een goede bodem gebruikt, aldus Mannekens. Die bodem heeft hij met zijn boek nu gelegd.

Aribert Guiking

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2020 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten