Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Patricia Oerkwalla

Op 14 april 2016, bijna precies een jaar geleden, stond op deze plek een oproep van Gispen om een naam te verzinnen voor een tafeltje dat zij hadden laten ontwerpen. ‘We kunnen een product niet presenteren zonder naam. Dus alstublieft, denk met ons mee. Help ons door een naam te bedenken voor het nieuwe ontwerp.’ Het heeft succes gehad want tafeltje Bor zit nu in de collectie. Volgens Gispen sluit de naam goed aan bij de circulaire economie want Bor is gemaakt van hout van de rubberboom en vroeger werd zo’n boom, nadat hij geen rubber meer kon produceren, in de fik gestoken. Nu kan er dus een tafeltje van gemaakt worden. Maar waarom Bor hiervoor een goede naam is, ontgaat mij.

Alles schijnt een naam te moeten hebben. Lastig, want wat moet je als leverancier van tapijt? Het lijkt allemaal op elkaar en waarom dan alles een andere naam? Vloerengroothandel Cotap pakte de atlas erbij en keek naar de Verenigde Staten om hun verschillende kwaliteiten tapijt een naampje te geven: Michigan, Minnesota, Nevada, Oklahoma enzovoort. Voor de vinyl stroken biedt Italië voor Cotap uitkomst: Robusto, Optimo, Podero, Spigato enzovoort.
Concurrent Interfloor kiest een andere insteek. Bij vinyl noteren we onder meer Evolution Wood, Dynamice Wood en Carbon Wood. Heeft het vinyl een steendecor? Dan wordt het Dynamic Stone, Optic Ceramic en Marmora.

Het kan ook minder spannend. Kijk naar tapijtmerk Parade: Chanelle 230, Chanelle 252, Chanelle 290, Contessa 214, Contessa 291 en dan hebben er slechts een paar uitgepikt.

Thonet is ook lastig meteen te visualiseren. Zegt de S32 u iets? De S64 of de S43? Misschien de 214? Als je ze ziet, zegt iedereen: ja, die ken ik! Net als de Billy en de Klippan, hoewel die van Ikea zijn. Maar gaat er een ook  lampje branden bij Norsborg, Tidafors of Sörvallen? Of bij de Långfjäll bureaustoel?

Dat designmerken, die soms wereldwijd distribueren, hun product een naam geven kan ik begrijpen. Soms zit daar ook een bepaalde filosofie achter. Pilat & Pilat heeft met Jehannes, Jelle, Meint, Wybe en Sytse echt Friese namen. (Hoe klinkt dat overigens over de grens?)

Bij namen van designers moet ik wel eens googelen. Hoe schrijf je ook al weer Ettore Sottsass? En Konstantin Gric? Peter Ghyczy is helemaal lastig. 

Er zijn mensen die de naam van zo’n designer kennen, maar waarschijnlijk nooit goed gekeken hebben hoe je dat schrijft. Zo was ik een paar jaar geleden op de Salone del Mobile in Milaan en daar stikt het van de Grote Namen. Ik liep op de stand van Moroso waar een paar nieuwe producten stonden van topdesigner Patricia Urquiola. Wie kent haar niet? Haar naam duikt op in vele publicaties en velen zullen ook haar beeltenis kennen. Maar hoe spreek je die naam eigenlijk uit?

Ach, wat maakt dat uit. Je bent in Milaan en je komt uit Amsterdam. Je bent daar lekker op de meubelbeurs, loopt op de stand van Moroso en leest dat de stoel waar je naar kijkt een ontwerp is van Partricia Urquiola. Je bent vrouw en je man/vriend loopt ergens anders op de stand. Dus tetter je keihard: Hee Ron, mot je kijke. Dese is ook van Patricia Oerkwalla!

Aribert Guiking

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten