Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Pensioenfonds Detailhandel geldschieter voor MKB-fonds

Het Pensioenfonds Detailhandel heeft zich als eerste verbonden als geldschieter een investeringsfonds voor het MKB. Een verzekeraar wordt mogelijk de tweede deelnemer voor het fonds..

Het nieuwe fonds is vooral bedoeld voor ‘kleine’ mkb’ers die nergens anders financiering kunnen krijgen. Het is de bedoeling dat het fonds een omvang gaat krijgen van 100 miljoen euro. Het idee voor het fonds is ontstaan doordat banken weinig oog hebben voor de verstrekking van relatief kleine kredieten, denk daarbij aan enige tienduizenden euro’s. Maar ook wie meer nodig heeft, kan binnenkort bij het fonds aankloppen. Het Pensioenfonds Detailhandel is inmiddels over de streep getrokken om te participeren en naar verwachting zal de verzekeraar binnenkort accoord geven zodat het fonds over een paar weken van start kan gaan.

Speciaal voor kleine mkb’er
Het fonds is wat anders dan het vorige week opgerichte NL Ondernemersfonds dat zich richt op de grotere mkb’ers. Jan Meerman, zowel directeur van het Pensioenfonds Detailhandel als van brancheorganisatie INretail, is kritisch over dat laatste fonds. ‘Het is goed om te zien dat banken en pensioenfondsen weer willen investeren. Maar het is jammer dat het fonds alleen is bedoeld voor bedrijven met een omzet van minimaal 25 miljoen euro. De echte mkb’er wordt vergeten.’ Hij schat in dat een groot deel van de bedrijven met minder dan honderd man personeel niet aan zo’n omzetvereiste zal kunnen voldoen. Zeker voor de retail is het volgens hem vrijwel onmogelijk om bij banken krediet te krijgen.

Samenwerking
Bij het beoordelen van de kredietaanvragen gaat INretail samenwerken met microkrediet-organisatie Qredits, een initiatief van onder andere het ministerie van Economische Zaken. Qredits verstrekt al jaren al jaren kredieten aan kleine ondernemers, onder andere in de detailhandel. Meerman: ‘Maar wij beschikken zelf natuurlijk over de meest diepgaande kennis van onze branche. Zowel bij het beoordelen van de kredietaanvragen als bij het begeleiden van de (startende) ondernemers, zijn daarom adviseurs en coaches van INretail betrokken.’
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten