Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Per 1 januari 2022 verplichte bijdrage voor recylen matrassen

Leveranciers van matrassen moeten binnenkort een 'afvalbeheerbijdrage' van 2,60 euro gaan betalen voor iedere matras die zij op de markt brengen. Met dat geld worden matrassen gerecycled.
 


Om te voorkomen dat matrassen op de afvalberg terecht komen of worden verbrand, kunnen ze worden gerecycled. Tot nu toe gebeurt dat op vrijwillige basis, maar dat gaat veranderen. Per 1 januari 2022 moeten producenten, importeurs en andere bedrijven die matrassen op de Nederlandse markt brengen per matras een zogeheten 'afvalbeheerbijdrage' gaan betalen. Van dat geld (2,60 euro per matras, ongeacht grootte of prijs) worden de kosten betaald voor het inzamelen, opslaan en transporteren van matrassen naar een fabriek waar de matrassen worden gerecycled.

Werkwijze en financiering
De inning van de afvalbeheerbijdrage en de betaling aan de matrasrecyclingfabriek wordt gedaan door de stichting Matras Recycling Nederland (MRN). Op de site van MRN staat uitgebreide informatie over de werkwijze over hoe matrassen worden verzameld en gerecycled en hoe de financiering verloopt. Ook wordt hier ingegaan op de wijze waarop winkeliers kunnen inspelen op de toekomstige matrasrecycling. Op YouTube staat een instructief filmpje over de werkwijze van MRN.

Circulaire economie
MRN is een initiatief van Beter Bed, Swiss Sense, Ikea, Hilding Anders en Auping, grote spelers in de matrassenmarkt die met de stichting inspelen op de wens van de overheid om op termijn te komen tot en circulaire economie. Doel is om in 2028 jaarlijks minstens 75 procent van alle afgedankte matrassen in ons land te recyclen. Stichting MRN is ondergebracht bij Koninklijke CBM, de branchevereniging voor interieurbouw en meubelindustrie.

NB: de afvalbeheerbijdrage is een wettelijke heffing opgelegd om de kosten voor het recyclen van matrassen te financieren en gaat naar alle waarschijnlijkheid per 1 januari 2022 in.

Meer informatie: www.mrn.nl en www.cbm.nl

 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2021 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten