Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Perzisch tapijt van straatstenen

In Westervoort ligt sinds begin deze week een Perzisch tapijt van 350 vierkante meter op straat, bestaande uit 15.000 gekleurde stenen. Het is onderdeel van de herinrichting van de Dorpsstraat in het Gelderse dorp.



Het ontwerp voor het tapijt komt van kunstenaar Marcel Smink. Hij ontwierp het geheel zodanig dat een kraan een aantal stenen tegelijkertijd kon oppakken bij het leggen. Met de stenen op genummerde pallets lukte het om deel voor deel alles als een puzzel in elkaar te leggen. Het kunstwerk is onderdeel van de herinrichting van de Dorpsstraat en ligt tegenover de St. Werenfridus kerk. De opdracht was om van de ruimte een soort plein te maken. Lastig, vond Smink want de Dorpsstraat is een doorgaande weg. Door kunst en verkeer te combineren kwam hij op het tapijt.

Kerk en kunstwerk
Volgens de kunstenaar is er enig verband tussen een echt Perzisch tapijt en zijn creatie: ‘Het ligt nu in een halfsteens verband en lijkt op de knopen van een tapijt. Wel in vereenvoudigde vorm want anders zou ik de grootte van een voetbalveld nodig hebben.’ In zijn voorbereiding vond Smink ook nog een historische connectie tussen kerk en kunstwerk. De kerk blijkt ook gebruikt te worden door een parochie van oud-katholieken uit Irak, buurland van Iran, tot 1935 Perzië geheten.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten