Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Piet Hein als merknaam voor gordijnrails

Piet Hein kennen wij in Nederland als zeevaarder/piraat, maar de naam vinden wij op de beurs Heimtextil ook terug op de stand van het Deens bedrijf Stilling, fabrikant van gordijnrails. Wat is hier aan de hand?

 

 

Piet Hein is in Nederland bekend als degene die in 1628 de zilvervloot veroverde. Hij zou een heldendaad hebben verricht door de aanval op een aantal Spaanse schepen die met kostbare lading, waaronder een grote hoeveelheid zilver, vanuit Cuba naar Spanje zou vertrekken. Een aantal schepen van het Spaanse konvooi raakt echter bij het vertrek wat achterop en Piet Hein (feitelijk een piraat in dienst van de West Indische Compagnie) hoeft geen schot te lossen om de vijandelijke schepen te enteren en de kostbaarheden in te pikken. Piet Hein kon dit ongestraft doen want Nederland was in die tijd in oorlog met Spanje.

 

 

Piet Hein is Deense wetenschapper
Wij leven nu in 2023, de heldendaden van Piet Hein zijn in een ander daglicht komen te staan en het doet wat vreemd aan om op de beurs Heimtextil (morgen de laatste dag) ineens die naam in grote letters te zien staan. Nota bene op de stand van de Deense gordijnrailfabrikant Stilling, tot voor kort Aluproff geheten. Hoe zit dat? Piet Hein (1905-1996) was een Deens multitalent waarop de etiketten filosoof, dichter, wiskundige en architect werden geplakt en hij 'ontdekte' de superellips. Dat is een geometrisch figuur die het midden houdt tussen een cirkel/ellips en een vierkant/rechthoek.

 

 

Gordijnrail met ledverlichting
Samen met de Deense ontwerper en architect Bruno Mathsson, de Deense architect en ontwerper Arne Jacobsen ontwierp Hein in 1968 de Superellipse Tafel die nog steeds in productie is en wordt geleverd door de Deense fabrikant Fritz Hansen. Stilling, zowel naam voor de fabrikant als het merk, gebruikt nu de superellips vorm voor hun gordijnrail, de naam Piet Hein staat op de zijkappen. Als extra is de rail voorzien van geïntegreerde ledverlichting.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten