Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Piet Hein Eek was een zielig, arm Hollands jongetje

Gisteren verscheen op de site vastgoedjournaal.nl een column van de hoofdredacteur van die site. De hoofdredacteur schrijft over factory outlets zoals Batavia Stad in Lelystad en het gekrakeel van sommige partijen over de mogelijke komst van zulke centra in Halfweg, Zevenaar en Assen. Hij laat weten dat hij het geklaag van bepaalde bracheorganisaties in de retail en het vastgoed een hoop geneuzel vindt omdat zij vinden dat binnensteden beschermd moeten worden tegen leegloop. ‘Vastgoedbeleggers, retailers en gemeenten hebben niet goed door in welk adembenemend tempo grote economische veranderingen zich in ons land aan het voltrekken zijn.’

Assen, helaas
Vervelend  voor Assen, zo stelt de schrijver,  maar ‘buiten de 15-20 grootste steden waar de binnenstedelijke retail wel floreert, zijn er tientallen plaatsen zoals in Assen waar het uiterst beroerd gaat. Of het FOC (Factory Outlet Centre, AG) daar nu wel of niet komt, het zal sowieso slechter gaan met de Assense binnenstedelijke retail.’ Jammer maar helaas, dat is de teneur van het verhaal.
De auteur haakt in op de deze week beklonken koop van een aantal La Place vestigingen door Jumbo en doet de suggestie dat je van daaruit in leeglopend Assen lekkere broodjes kunt gaan verkopen. Of open wat pick-up points voor internetbestellingen en dan komt het wel goed met het centrum van de Drentse hoofdstad.

Scootmobielen op TT-circuit
Dat lijkt mij iets te simpel en volgens mij moet je teruggrijpen naar de historie én kijken naar de huidige situatie om alle kleinere kernen buiten de Randstad te behoeden voor de ondergang. Natuurlijk kun je het TT-circuit in Assen - naast die ene dag per jaar dat daar motorraces zijn - prima gebruiken als testbaan voor opgevoerde  scootmobielen of slipschool voor bejaarde e-bike fanaten, maar dat is te lokaal. Denk aan het houten fietspad dat deze zomer in Emmen gelegd gaat worden (wereldprimeur!!!) , denk aan Bartje die niet voor bruine bonen wilde bidden en maak van de hunebedden de Nederlandse variant van Stonehenge.

Klompen
Treed buiten de provinciegrenzen en denk aan Hans Brinker die zijn vinger in de dijk stak en zo Holland voor overstroming behoedde. Het is import-folkore en gebaseerd op een boek van een Amerikaanse schrijfster, maar dat dondert niet: buitenlanders vreten het en in Madurodam is het te zien, dus is het waar. Chinezen lopen Giethoorn plat, zien dat de mensen daar geen geld hebben voor rondvaartboten zoals in Amsterdam (ze varen in punters) en denken dat alle mensen buiten de hoofdstad op klompen lopen. Laat hen in die waan want ze hebben poen. Volgens bovengenoemde site wordt het outletcentrum Batavia Stad (historie!) overlopen door Chinezen en onlangs was ik in de Amsterdamse Bijenkorf en waande mij in Shanghai. Handel!

Gerrit Rietveld
Treed buiten de landsgrenzen en grijp terug naar het verleden. Gerrit Rietveld was meubelmaker, had geen rooie rotcent en besloot van houten kratten meubels te maken. Ze worden nu nog als bouwpakket verkocht. Helemaal super is het verhaal van de Hollandse jongen uit Purmerend die nu vanuit Eindhoven de wereld verovert. Piet-Hein Eek was zo arm dat hij van sloophout zijn eigen meubels moest maken. Zielig! En dan nu zo’n succes! Dik het verhaal nog wat aan en Chinezen vreten het als warme stroopwafels.

VOC
Buit de historie uit om de toekomst veilig te stellen. Tuig dat outletcentrum in Assen op met plaggenhutten en douw het vol met dure Italiaanse tassen en ander overbodig spul. Gewoon handel, terug naar de mentaliteit van de VOC.
Voor de zekerheid even die letters ingetikt. Als eerste resultaat bij Google krijg ik bij VOC dit te zien: Vastgoed Ontwikkelings Centrum.
Huh, toch weer die vastgoedboeren?

Aribert Guiking
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten