Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Prijzige vintage meubelen

Met de al jaren durende vintage trend stijgen de prijzen van originele exemplaren. Op de marktplaats 1stdibs.com worden prijzen gehanteerd waarvoor je peperduur hedendaags design zou kunnen kopen.

Antiek is uit de gratie, maar meubelen uit de jaren vijftig en zestig zijn buitengewoon populair. Net als 'Scandinavisch design'. Veel nieuwigheden die volgende week tijdens de meubelbeurs IMM in Keulen worden gepresenteerd, zijn gebaseerd op modellen uit die tijd. Wie op zoek is naar originelen kan terecht bij gespecialiseerde winkels of internet afstruinen. Een bijzondere site in dit geheel is 1stdibs.com. Deze Amerikaanse site werkt internationaal en biedt antiek in de meest brede zin. Meubelen, kunst, sieraden, horloges en kleding behoren tot het assortiment en het hoeft niet allemaal oud te zijn, er zijn bijvoorbeeld ook recente sieraden van Cartier of splinternieuwe kleden van de Nederlandse ontwerpster Claudy Jongstra te vinden.

Sawbuck Chair
Meubelen zijn een belangrijke categorie en wij pakken een paar voorbeelden uit de categorie Modern Scandinavisch. Om te beginnen de Sawbuck Chair van Hans Wegner, een ontwerp uit 1951 geproduceerd door de Deense fabrikant Carl Hansen & Son. Het exemplaar in leer en eiken (zie bovenste foto) is aanwezig bij een verkoper uit New York en wordt aangeboden voor 5.800 dollar. Dat lijkt veel geld, maar een originele Wegner heeft een hoge waarde, zo blijkt.
Zo wordt een iets andere versie van de stoel, de Sawbuck Chair GE215 met bloemenprint (original upholstery) aangeboden voor 17.400 dollar. De toelichting geeft informatie over 'elegante details': een frame van zwart gecoat staal, 'flipper' armleuningen en niet te vergeten de houten dopjes onder de poten.

Verstelbare rugleuning
Een 'groot detail' bij dit model is de 'W' aan de achterkant die duidelijk maakt hoe de rugleuning in elkaar steekt en hoe je deze met een simpel leren riempje (rechtsboven) kunt verstellen. Deze uitvoering is in mosterdgele stof, recentelijk aangebracht door een ervaren ambachtsman, zo valt t lezen. De vraagprijs is 19.250 dollar, maar er kan over onderhandeld worden zoals bij veel aangeboden waar. Nog een voordeel, wie echt geïnteresseerd is kan contact opnemen met de verkoper en die zit in Waalwijk.

Modulaire zitcombinatie
Daar kun je ook terecht voor iets anders wat al jaren goed loopt: modulaire zitcombinaties. Die zijn nu uitermate populair, maar bestaan al jaren, getuige dit exemplaar van de Italiaanse designer Mario Bellini. Deze Cameleonda bestaat uit diverse elementen waarmee een groot aantal verschillende combinaties is te maken. De hedendaagse flexibele zitcombinaties bestaan dus al jaren en dit model uit 1972 werd geproduceerd toen 3-2-1 combinaties nog volop in de mode waren. De uitvoering is in blauw velours en het geheel verkeert in 'excellente conditie', aldus de omschrijving.

Van Waalwijk naar Keulen
Deze donkerblauwe configuratie zet je niet zomaar even in een doorzonwoning en de prijs van 32.800 dollar is ook niet bepaald doorsnee. Maar wie wil toeslaan, moet snel zijn want deze combinatie staat on hold, dus er is een mogelijke koper. Gecharmeerd van het model, maar op zoek naar iets kleiners? Dat kan. Van hetzelfde model zijn een tweetal losse elementen te koop in beige stof voor 9.450 dollar. Even bekijken voordat u naar Keulen afreist om aldaar tientallen modulaire combinaties in 2018-stijl te zien? Beide modellen, de grote en de kleine, worden aanboden door een verkoper uit Waalwijk.

Meer informatie: www.1stdibs.com
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten