Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Prima eerste halfjaar voor woonwinkels

Woonwinkels zagen in de eerste zes maanden van dit jaar hun omzet met gemiddeld 4,6 procent stijgen, zo meldt INretail. Opvallend, want de brancheorganisatie verwachtte voor dit jaar een daling van 3 procent.

De woonbranche doet het tot nu toe dit jaar opvallend goed. Het jaar begon beter dan gedacht en die trend zet door; in het tweede kwartaal werd een omzetgroei genoteerd van 6,3 procent waardoor het eerste halfjaar uitkomt op een stijging van 4,6 procent, zo blijkt uit cijfers van brancheorganisatie INretail die dit baseert op gegevens van hun leden die meedoen aan het permanente Woonwinkelonderzoek. De cijfers zijn in lijn met uitkomsten van het CBS dat voor het tweede kwartaal een omzetstijging van 4,8 procent noteerde (ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar) bij winkels in doe-het-zelf artikelen, keukens en vloeren en zelfs 9,2 procent bij winkels in meubels en woninginrichting.

Alle segmenten in de plus
Dat is nog beter dan de cijfers van INretail die voor woninginrichtingszaken een plus van 7,7 procent noteerde in het tweede kwartaal. Winkels in woningtextiel (5,9 procent, keukens (5,6 procent) en slaapspeciaalzaken (4,1 procent) blijven daarbij wat achter, maar de tendens is duidelijk; woonwinkels profiteren van de kooplust van consumenten.

Stijging in plaats van verwachte daling
Dat is tegen de verwachting in want INretail verwachtte begin dit jaar voor heel 2019 een gemiddelde omzetdaling van 3 procent. Deze was gebaseerd op de teruglopende huizenverkoop die vorig jaar al inzette in de Randstad en met vertraging leek over te slaan naar de rest van het land.

Verthuizen
Bert-Jan van der Stelt, branchespecialist Wonen bij INretail, ziet de verklaring in 'verthuizen' ofwel thuis verhuizen. 'Wie vastzit aan het huidige woonadres en investeert in nieuw meubilair geeft een impuls aan zijn wooncomfort. Bovendien verhuis je meubelen makkelijk mee. Daarnaast levert een goed gevulde bankrekening je niets op. Investeren in het eigen woon- en leefcomfort rendeert veel beter.'


 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten