Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Producent Object Carpet lanceert circulair tapijt

De Duitse tapijtfabrikant Object Carpet ontwikkelde een volledig circulair tapijt gemaakt van polyester. Het tapijt is vanaf september op de markt verkrijgbaar.
 


Het circulaire tapijt is gemaakt van slechts een enkel materiaal; polyester. Polyester is goed herbruikbaar zonder dat het aan kwaliteit inboet. Tapijt dat aan het eind van de levenscyclus wordt teruggenomen kan zo relatief makkelijk worden gerecycled tot nieuw tapijt. Het voldoet daarmee aan het motto Kill waste. Design for reuse, dat is verzonnen door het van oorsprong Nederlandse bedrijf Niaga. Het betekent dat je vanaf het 'ontwerp' van een product - in dit geval tapijt - rekening moet houden met hergebruik als je het product afdankt. Zo ontwikkelde al eerder bedden- en matrassenfabrikant Auping samen met Niaga een circulaire-matras, ook geheel bestaande uit polyester. Niaga is onderdeel van het Duitse chemiebedrijf Covestro.

Mono-materiaal
Object Carpet pakt stevig uit met de lancering van het nieuwe tapijt en stelt dat dit het 'eerste circulaire mono-materiaal tapijt' dat op de markt zal komen. De Nederlands tapijtfabrikant Donkersloot, vooral actief in de projectsector, lanceerde echter al een paar jaar geleden eenzelfde soort tapijt, ook ontwikkeld in samenwerking met Niaga.
 

Het circulaire tapijt krijgt een label met QR-code met o.a. informatie over het product en hoe dit te kunnen retourneren na gebruik. Dat moet recycling/hergebruik makkelijker maken.

Speciale lijm
Belangrijk onderdeel van de Niaga-technologie is een speciale lijm die bij verwarming loslaat waardoor aan elkaar geplakte delen makkelijk zijn te scheiden. De techniek is ontwikkeld om tapijt, dat traditioneel bestaat uit diverse lagen van verschillende materialen, van elkaar te kunnen scheiden waardoor de materialen mogelijkerwijs zijn te recyclen. Probleem is dat de standaard verlijming ervoor zorgt dat de diverse lagen niet of nauwelijks van elkaar zijn te scheiden en daardoor het meeste tapijt de verbrandingsoven ingaat.

 

Tapijt eindigt meestal in de afvalcontainer en wordt verbrand.

Circulair
Bij de lijmtechniek van Niaga is dat verleden tijd en zo kan deze ook worden ingezet op bijvoorbeeld wollen tapijt. Als de diverse lagen uit een mono-materiaal bestaan, zoals het nieuwe polyester tapijt van Object Carpet, wordt het effect van het scheiden nog groter omdat er slechts een reststroom is. Omdat deze (als grondstof) meerdere malen opnieuw gebruikt kan worden kun je inderdaad spreken van een circulair product.

Meer informatie: www.object-carpet.comwww.donkersloot-tapijt.nlwww.niaga.world

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten