Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Protectionistische maatregelen Turkije tegen invoer Duits laminaat

Turkije is een anti-dumping onderzoek gestart naar Duits laminaat. Het betekent dat Duitse producenten uitgebreide vragenlijsten moeten overleggen met informatie over hun producten.

Het onderzoek komt van het ministerie van Economische Zaken en betreft een anti-dumping onderzoeksprocedure. Duitse fabrikanten van laminaat moeten van de Turken voor 24 januari zeer uitgebreide vragenlijsten invullen, compleet met bewijsstukken. De Duitse fabrikanten zijn hier niet blij mee, vooral nu de Turken net voor de kerstvakantie met die plotselinge eisen komen. Waarom Turkije de Duitse fabrikanten op de korrel neemt, is niet duidelijk en de EPLF (de vereniging van Europese laminaatfabrikanten) heeft Turkije gevraagd om in ieder geval uitstel te verlenen in verband met de sluiting van veel fabrieken vanwege de kerstvakantie.

Voorzichtige Duitse kritiek
De EPLF heeft moeite met de handelsbeperkingen die Turkije nu ineens oplegt, maar is zeer voorzichtig in het leveren van al te veel kritiek op Turkije, zo blijkt uit woorden van EPLF-bestuurder Peter Meyer. ‘We moeten ook de belangen van onze Turkse leden en het groeiende belang van Turkije als afzetmarkt in het oog houden en hopen dat er geen objectieve feiten van dumping boven water komen.’ Mogelijk is dit initiatief van de Turkse regering een pesterijtje tegen Duitse fabrikanten in het kader van de besprekingen tussen de EU en Turkije om de laatste toe te laten tot de EU, maar de EPLF zegt dit niet hardop. Subtiel laat de EPLF in een persbericht wel weten dat Turkije na Duitsland de grootste markt voor laminaat is en dat de markt in Turkije behoorlijk groeit.

Veel anti-dumping onderzoeken
Hoewel nergens duidelijk wordt waarom Duitse fabrikanten zich zouden schuldig maken aan mogelijke prijsdumping, is zo’n initiatief van Turkije niet ongewoon. In TC Resmi Gazete, het Turkse Staatsblad, staan talloze initiatieven tot het starten van anti-dumping maatregelen voor een grote verscheidenheid aan producten. Dat varieert van de import van aluminium printplaten voor offset machines uit China tot ongekleurd vlakglas uit Roemenië en van gevulkaniseerd rubber draad uit Thailand tot synthetische vezels uit Maleisië, Egypte en Pakistan.
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2023 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten