Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Puur Hollandse iconen op beurs ShowUP

Op de beurs ShowUP wemelt het van Delfts Bauw, Hollandse molens, Amsterdamse grachtpanden en tulpen in vele verschillende materialen, groottes en uitvoeringen.

Gisteren startte in Vijfhuizen (onder de rook van Schiphol) de beurs ShowUp, vandaag is de tweede en laatste dag van de beurs die een breed publiek trekt. Decoratiezaken, cadeauwinkels, tuincentra, woonwinkels, webshops, concept stores en en ook museumwinkels zijn belangrijke doelgoepen van de beurs. Ook vertegenwoordigers van grote internationale hotels komen op de beurs want ook daar zijn tegenwoordig vaak kleine winkeltjes gevestigd, vooral bedoeld voor internationale gasten die iets typisch Nederlands willen meenemen als herinnering.

Bouwplaat van de Nachtwacht.

Grachtenpanden en molens
Het gevolg is dat grachtenpanden, tulpen, beroemde schilderijen, molens, klompen en fietsen overal zijn te vinden. Niet zozeer als souvenir van een paar euro, maar vaak in een vaak originelere (en duurdere) versie. Nijntje als knuffel of lamp, grachtenpanden in keramiek, hout, als bouwplaat of als tekening en vooral heel veel Delfts blauw. Dat varieert van grachtenpanden en borden met molens, maar ook grote vazen met fietsen, vazen met meerdere verdiepingen van watervast kunststof of een bord met de afbeelding van beroemde schilderijen, bijvoorbeeld het meisje et de parel van Vermeer. Deze afbeelding is ook te vinden als opvouwbare vaas.

Fietsen en klompen
Er zijn bouwplaten van grachtenpanden, de Gouden Koets en zelfs van de alle personen die op de Nachtwacht staan. Ook is er een bouwplaat van het Rembrandthuis te vinden, compleet met inventaris (waarbij je uiteraard zelf alles in elkaar moet knutselen. Fietsen zijn te vinden op tekeningen, foto's, tegeltjes en vazen en dat beperkt zich niet meer te tot de 'standaard' fietsen, maar ook bakfietsen. Ook de klompen ontbreken niet en worden onder meer gepresenteerd als 'schoen', compleet met hak. Ze zijn beschilderd door kunstenaars en niet draagbaar, maar worden door Wood'n Art Shoes verkocht als kunstobject.

Speelgoed, eten en drinken
Uiteraard is er veel meer te zien dan allerlei vaderlandse iconen en wie op zoek is naar woonaccessoires kan er terecht. De afdeling voor kinderen (vooral veel 'verantwoord' speelgoed) trekt een apart publiek, net als de segmenten eten & drinken (o.a. kant en klaar sets om zelf likeur te maken), stationery (schrijfwaren) en geurtjes. Op de beurs staan ook brede aanbieders zoals House Doctor en Hübsch, maar het zijn toch vooral (kleine) specialisten.die de toon zetten.  Er zijn een paar pure meubelaanbieders, maar daarvoor lijkt de belangstelling wat minder.

Originaliteit
De sfeer op de beurs is open en relaxed. ShowUP profileert zich als 'inkoopbeurs', maar voor velen is het met recht een inspiratiebeurs of gewoon een lekker dagje uit. Het niveau is over het algemeen vrij hoog, maar originaliteit is minstens zo belangrijk. Opvallend: verschillende beursdeelnemers zijn 'opgepikt' tijdens de Dutch Design Week en presenteren zich nu op een commercieel podium.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten