Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

PVC of LVT? Of vinyl? Of toch een designvloer?

'Meister designvloer is het  gezonde alternatief voor vinyl want in goede designvloeren zitten geen pvc en schadelijke weekmakers.' Op deze manier verwoordt Meister, een Duitse fabrikant van diverse soorten vloerbedekking, haar nieuwe collectie pvc-vloeren. Meister spreekt overigens niet van pvc, maar van vinyl. Wat min of meer hetzelfde is. Maar ook dat is toch weer even anders want de fabrikant laat weten dat het gaat om een 'vinylvloer zonder vinyl'.

Hoe dat kan? Het vinyl is volgens een marketingman van het bedrijf gemaakt van organisch materiaal en dus niet gebaseerd op aardolie, zoals gebruikelijk. Mede daarom, en omdat de weekmakers in het vinyl (wat dus geen vinyl is) gemaakt zijn van natuurlijke grondstoffen spreekt Meister over 'het gezonde alternatief voor vinyl'. Niet voor niets heeft het een Blauwe Engel predicaat gekregen, een in Duitsland gekend keurmerk voor ecologische producten.

Het is een ingewikkeld verhaal en het wordt nog erger. Meister noemt pvc-vloeren (die dus eigenlijk van vinyl zijn, maar waar geen vinyl in zit) allemaal designvloeren. Daarin staat het bedrijf niet alleen want in Duitsland is het vrij gebruikelijk om vloeren van pvc/vinyl de naam designvloer mee te geven. Dat design vooral te maken heeft met het uiterlijk en niets zegt over het gebruikte materiaal doet er niet toe; in Duitsland is een designvloer een vloer van pvc. Of van vinyl, dat mag ook.

Hiermee zijn wij er nog niet want er zijn ook bedrijven bij onze oosterburen die de Engelse term LVT gebruiken, Luxury Vinyl Tiles. Het gaat hierbij om tegels van vinyl (mag je ook pvc noemen) en die tegels kunnen verschillende vormen aannemen. In Nederland spreken wij meestal van stroken of planken, vaak aangevuld door de letters 'pvc' er voor te zetten. In ons land ligt het onderscheid in pvc of vinyl meestal in de uiterlijke verschijningsvorm: vinyl is wat zachter en zit op de rol en pvc (of LVT) is wat harder en wordt geleverd als strook of plank. Soms ook paneel genoemd. Of tegel.

Ook in Nederland weten de aanbieders van pvc-vloeren te goochelen met benamingen. Vinylstroken worden in folders pvc-stroken en van pvc-tegels leg je probleemloos een LVT-vloer, zo lees ik op diverse sites. Dan heb ik het nog niet over 'klik-vinyl dat je net zo makkelijk legt als laminaat'. Ook wordt er klakkeloos over en weer gekopieerd en zijn er talloze online aanbieders die eenduidig stellen: 'pvc-vloeren zijn houtvrije parketvloeren.'

Kortom, het is een totale chaos in Namenland. Meister heeft gelukkig een overzichtelijke display ontworpen voor op de winkelvloer. Het 'designvloer-adviescenter' is meer dan zomaar een presentatiemeubel, het bundelt informatie die nodig is voor advies en verkoop. Denk aan monsterborden, technische gegevens, productvoordelen, toepassingsmogelijkheden, accessoires en een catalogus met geïntegreerd lookbook.

Helaas, die nieuwe collectie designvloeren is nog niet leverbaar.

Ik kan niet wachten.

Aribert Guiking

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten