Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Recordgroei voor detailhandel in 2020

Ondanks corona en een gedwongen sluiting in december boekte de gezamenlijke detailhandel in 2020 bijna 6% meer omzet ten opzichte van 2019. De verschillen tussen de verschillende branches zijn echter groot, zo meldt het CBS.
 


Hoewel in maart tijdelijk een gedeeltelijke lockdown werd afgekondigd en in december een vrijwel volledige variant volgde, was het over all voor de detailhandel een topjaar. De omzet was 5,9% hoger dan in 2019, de sterkste sinds jaren, zie de grafiek hieronder. 
De foodsector boekte afgelopen jaar een omzetstijging van 6,9%, terwijl de omzet van de non-foodsector nagenoeg hetzelfde bleef. In deze sector zitten echter enorme verschillen, zowel naar boven als naar beneden. 
 


Winnaars
Tijdens de eerste (gedeeltelijke) lockdown die 12 maart inging, stegen vooral de omzetten bij bouwmarkten, dhz-zaken en tuincentra. Toen daarna enige versoepeling kwam, maar tegelijkertijd er restricties kwamen voor onder meer horeca en de reisbranche én het thuiswerken een grote vlucht nam, gingen consumenten veel geld uitgeven aan verbetering en inrichting van hun huis. Dat is sterk terug te zien in de cijfers van de bovenste grafiek. In de categorie dhz, keukens en vloeren steeg de omzet met 19,5% ten opzichte van 2019. Winkels in meubels en woninginrichting plusten met 7,7%. Ook winkels in consumentenelectronica deden goede zaken; zij zagen de omzet stijgen met 8,5% ten opzichte van een jaar eerder. De hoogste stijging zat in de online verkoop, die steeg met 43,5%.

Verliezers
Grote verliezers van afgelopen jaar zijn winkeliers in de schoenen- en modebranche. Zij zaten met een omzetdaling van respectievelijk 18,4% en 19,6% aan de verkeerde kant van de lijn. Al het hele jaar zitten schoenen- en modezaken in de min en door de half december begonnen vrijwel totale lockdown is dat nog eens verergerd.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2023 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten