Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Relaxed op vakantie? Ga weg uit Nederland!

Het is vakantietijd dus verlaten miljoenen mensen huis en haard om elders door te brengen. Even weg van de dagelijkse sleur en stress moet zorgen voor rust. Toch denken tallozen nog regelmatig aan ‘thuis’; heb ik de koelkast wel leeggehaald, verzorgt de buurvrouw de kat wel goed, geeft de buurman de plantjes wel water, heb ik nu wel of niet de thermostaat naar beneden gedraaid en er zal toch niet ingebroken zijn? Philips onderzocht in een zestal landen waar mensen zich druk over maken tijdens hun vakantie en dat geeft altijd wel wat cijfertjes om weer te geven. Het is tenslotte komkommertijd.

Liefst 81% van de onderzochten (totaal 8.000) maakt zich op de een of andere manier druk over iets. In Zweden maakt 36% zich druk over het feit dat misschien wel de haarstretcher of een ander elektrisch apparaat is blijven aanstaan, 36% van de Amerikanen vraagt zich af of de huisdieren misschien eenzaam zijn en 35% van de Duitsers is bezorgd hoe het gaat met de bewatering van hun planten. Gezien de hevige recente regenval lijkt mij dat laatste geen punt van ongerustheid, hoewel dat natuurlijk niet geldt voor de geraniums binnen.

Toch zijn de Duitsers volgens het Philips-onderzoek redelijk relaxed. Kampioenen hierin zijn de Nederlanders. Slechts 23% maakt zich druk over wat er thuis zou kunnen gebeuren. Ik denk dat het komt omdat Nederlanders kampioenen zijn in het afsluiten van verzekeringen. Hier bestaat zelfs een ‘regenverzekering’; is het aantoonbaar slechter dan normaal dan kun je de verzekering aanspreken.

Denk ook aan extra verlenging van de garantie van koelkasten, tv en computers en het kopen van een extra verzekering dat je bank niet verkleurt. Allemaal overbodige onzin en gewoon ordinaire geld uit de zak klopperij. Maar het geeft wel een veilig gevoel.

Terug naar dat Philips onderzoek. Uiteraard heeft Philips ook oplossingen voor die vakantie-onzekerheden zoals het Hue-systeem waarbij je verlichting op afstand kunt bedienen. Het schijnt te werken, maar het is een nogal duur systeem, zo meldde recentelijk de Volkskrant. En het koppelen van licht, verwarming, zonwering, inbraakalarm e.d. blijkt in de praktijk een crime. Dus de grootste angst voor alle 8.000 onderzochte mensen in die zes landen - inbraak - wordt ook niet weggenomen met Philips-verlichting.

Een zekerheid hebben al die vakantievierende wel; het weer is waarschijnlijk beter dan die kwakkelzomer die wij hier nu hebben. En de grootste zekerheid komt nu uit onverwachte hoek. Het mag dan bloedheet zijn als je in Spanje, Italië, Griekenland of Turkije zit, maar je hebt geen gezeik over al dan niet besmette eieren. Daar heb je ook nog eens het voordeel dat je bij wijze van spreken probleemloos een omelet op de motorkap van een auto kunt bakken. Zogezegd een eitje.

Aribert Guiking
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten