Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Retro overheersende trend op meubelbeurs IMM

De meubelindustrie zit in de lift, maar de stijl die zij aanbiedt is van vroeger want vooral retro. Veel hout en ingetogen kleuren bepalen het beeld. Eettafels zijn lang, bijzettafels overal en poefjes worden een grote trend.

Retro is het beeld dat blijft hangen na de IMM. In alle segmenten en bij zowel stoelen, tafels als kasten is duidelijk dat de retro trend nog wel even doorloopt. Dus veel hout, afgeronde hoeken en naar buiten staande poten. Bedrijven die designklassiekers in het assortiment hebben, stoffen deze af en brengen modellen uit de jaren vijftig en zestig (of nog ouder) op de markt die naadloos in deze tijd passen.

Scandinavische stijl
Qua stijl doet de Scandinavische stijl het uitstekend omdat het past bij de retrotrend met hout, lichte en zichtbare constructies en passend in meerdere interieurs. De stijl komt net zo makkelijk van fabrikanten uit Scandinavië als uit China.


Uitklaptafel More van Montis.

Lange (uitschuif)tafels
Eettafels zijn langwerpig en vooral groot en het blad mag massief, dik en zwaar zijn. In het designsegment is dit ook zo, maar daar proberen diverse bedrijven juist uit op te vallen met ultradunne tafelbladen. Ook hier is hout favoriet, maar keiharde kunststof komt er aan met materialen die al gemeengoed zijn bij keukens. Bij de uitschuiftafels zij er soms zeer vernuftige systemen waardoor je met een hand in de spreekwoordelijke handomdraai het tafeloppervlak vergroot of verkleint.

Bijzettafeltjes
De salontafel verdwijnt al jaren steeds verder naar de achtergrond en maakt plaats voor een keur aan bijzettafeltjes. Deze passen meestal - maar niet altijd – in de retrotrend dus met afgeronde bladen die veelal asymmetrisch van vorm zijn. Houten pootjes zijn oké, maar ook de spinachtige draadpoten blijven ruimschoots aanwezig.

Kleine bureaus
Kleine bureaus doen het goed. Je kunt ze gebruiken als ‘echt’ bureau voor een laptop en vaak geven ze ook nog wat opbergruimte. Kasten krijgen een andere functie want boeken verdwijnen (dus waarom nog een boekenkast?) zoals al jaren geleden geluid- en beelddragers (lp’s, cd’s, videobanden) zijn verdwenen uit de huiskamers.

Bureau van Team 7.

Compacte bankjes
Nog niet breed aanwezig, maar wel bij diverse designfabrikanten, zijn de kleine compacte houten bankjes met sobere stoffering in de vorm van een lang kussen. In het middensegment blijven de grote hoekbanken een topper. Met name Duitse fabrikanten vullen dat aan met diverse functies waardoor je met wat simpele handbewegingen complete ziteilanden creëert of banken die ook dienst kunnen doen als relaxmeubel of slaap/zit/hang combinatie.


Bankje Close van Arco.

Velours en vilt
Velours is in opkomst als stoffering en vilt wordt gebruikt voor kleden, lampen, ruimteverdelers, wandpanelen en kussentjes. Deels is het een overloop uit de projectmarkt waar vilt vele wordt gebruikt als geluiddempend materiaal.

Loungebanken van Bretz bekleed met velours,

Kurk en beton
Naast het eerder genoemde hout bij alle meubelen valt ook kurk op. Het wordt gebruikt voor krukjes en tafeltjes, maar ook als bekleding voor zitmeubelen. (Donker)groen is een komende trendkleur. Beton voor meubelen bestaat al jaren, maar lijkt wat breder aanwezig, wellicht doordat het meer geaccepteerd wordt. Zo zie je veel lampen met een betonnen kap.

Poefjes worden een plaag
Net als kleine bijzettafeltjes zij poefs er in soorten en maten. Rond, recht, meerhoekig, staand, met handvat, met uitlopende punten en in alle groottes, stofsoorten en kleuren; poefjes worden een echte trend.
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2021 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten