Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Retro tuinmeubelen en dan graag ook retro weer

In navolging van wat er in het interieur gebeurde, kijken ook producenten van tuinmeubelen naar het verleden. Want retro interieurproducten zijn ontzettend populair en menige designklassieker uit de jaren vijftig en zestig is nu heel erg hip & trendy.

Pech voor de aanbieders van tuinmeubelen; in die jaren waren er nog niet veel meubelen voor 'buiten'. Simpele tuinbankjes, daar moesten wij het mee doen. Echte tuinmeubelen kwamen uit Engeland waar de happy few het zich kon veroorloven om zware teakhouten meubelen aan te schaffen om in hun grote groene tuinen te zetten toen het in de zomer nog gewoon regende.

Gewone Nederlanders hadden niet veel keus. De hausse van echte tuinmeubelen kwam pas in de jaren zeventig en tachtig. De kunststof tuinstoelen en tafels van Hartman (plastic fantastic) waren niet aan te slepen en werden evenzo makkelijk in de jaren negentig massaal gedumpt voor relatief goedkoop teak en ander hardhouten meubilair. Daarna kwam het kunststof vlechtwerk en nu is er van alles op de markt in hout, metaal, kunststof en combinaties daarvan. Van kleine klaptafeltjes en bistrostoeltjes tot uitschuiftafels met ingebouwde grill en complete lounge sets die binnen niet zouden misstaan.

Plus natuurlijk de rest om de tuin een beetje aan te kleden. Barbecues, outdoor kitchens waarmee je kunt wokken, bakken, stoven en grillen, tuinverlichting, verwarming, grote parasols, luxe koelers en karpetten. Plus een hoop ongein zoals apps om de temperatuur van het vlees te meten en andere overbodige gadgets.

Vroeger? Aanmaaklimonade, mierzoete gazeuse en halfkoude biertjes want koelkasten waren zeldzaam en zelf ijsblokjes maken moest, althans in Nederland, nog worden ingevoerd. Wilde je pinda's, plakjes worst of andere lekkernijen halen dan kreeg je zo'n kleverige vliegenvanger in je gezicht als je de keuken instapte want verlichting kostte geld. Bovendien trok het licht muggen aan.

Op de Spoga in Keulen, wereldbeurs voor tuinmeubelen en andere outdoor producten om de tuin in te richten, zal begin september duidelijk worden wat de tuintrends voor 2019 worden. Tegelijkertijd is er een show met historische tuinmeubelen onder de naam Icons of Outdoor Furniture. Oude meubels die, met de retro trend in gedachten, misschien reuze actueel blijken te zijn.

Die ouwe meuk zal worden gepresenteerd als trendy tradition of een andere gelikte marketingterm. Met daarbij een hedendaagse onwaarschijnlijk uitgebreide culinaire keuze wordt dat genieten. Alleen een ding hebben wij niet in de hand en dat is deze zomer wel heel manifest geworden: het weer.

Leuk al die luxe tuinmeubelen, maar hoe vaak heeft u niet binnen gezeten de afgelopen weken omdat het buiten veel te heet was? Retro weer, is dat geen aardige term om te verlangen naar die gewone zomers van vroeger?

Aribert Guiking 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2023 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten