Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Rommelblindheid

Je ergeren aan de rommel van anderen, maar niet zien dat je zelf ook zooi maakt. Dat is rommelblindheid in het vocabulaire van Ikea. Natuurlijk heeft de Zweedse retailer een prima middel om deze ziekte tegen te gaan.

Rommelblindheid. Het jaar is nog maar net begonnen en de kanshebber voor woord van het jaar 2015 is al gevallen: rommelblindheid. Het woord is verzonnen door Ikea dat op geraffineerde wijze via een persbericht laat weten dat mensen vaak last hebben van rommelblindheid. En dat zij daar als retailer wat aan kunnen doen. Rommelblindheid betekent dat mensen de rommel in huis van anderen wel zien, maar niet die van zichzelf. ‘Een derde van de Nederlanders heeft het idee dat hun huisgenoten minder vaak opruimen en blind zijn voor hun eigen rommel’, zo schrijft Ikea naar aanleiding van een onderzoek onder 1.000 landgenoten. Vooral vrouwen hebben daar last van, mannen doen daar in het algemeen niet zo moeilijk over, zo blijkt uit de cijfers die Ikea rondstrooit.

Rommel is subjectief
De grootste rommelzones in huis zijn de keuken (48%), de woonkamer (46%) en de slaapkamer (39%). Ruim de helft van de Nederlanders geeft thuis het goede voorbeeld door op te ruimen voor een ander waarbij vrouwen (63%) dat vaker doen dan mannen (42%). Ruzie over rommel geeft regelmatig gedoe in de relatie, maar slechts 4% zegt dat onenigheid over troep een reden kan zijn om de relatie te verbreken. Ikea haalt in het persbericht relatiedeskundige Sylvia van der Spek aan die subtiel een open deur intrapt: ‘Rommel is heel subjectief. De één ziet een eettafel vol troep, voor de ander zijn het geordende stapeltjes met rekeningen, post en tijdschriften.’ Ook zij wijst nog eens op de verschillen tussen mannen en vrouwen.

Opruimcursus
Van der Spek weet ook heel goed dat zij Ikea moet promoten en geeft advies. ‘Doe jezelf een plezier en probeer in oplossingen te denken. Je kunt je blijven irriteren aan de vieze sokken die je partner altijd naast zijn bed laat liggen, maar is het je echt al die negatieve energie waard? Je hebt die sokken zo in de wasmand gegooid en de volgende keer is het je partner die iets opruimt dat jij altijd laat liggen.’ Vervolgens gebruikt Ikea dit citaat ten eigen bate en geeft het aan dat zij als bedrijf altijd ‘denkt in oplossingen’ en dat zij spullen verkoopt waarin wij onze zooi in kunnen opbergen. Als extra hulp gaat de retailer de komende twee maanden ‘kennis delen’ en kun je elke week (een uur!!) ‘live twitteren met onze interior designers en meedoen aan een online opruimcursus.’ Kijk, dat ruimt nu al op. In het hoofd.

Oogje dichtknijpen
Nu ben ik zelf een redelijk opgeruimd type en tegelijkertijd een enorme sloddervos. Maar ik lijd niet aan rommelblindheid en zie wel degelijk de rommel die ik zelf maak. Ik heb er echter totaal geen last van omdat ik heel erg goed een oogje kan dichtknijpen. Dat scheelt enorm.
Ik moest daaraan denken toen ik gisterenmiddag bij de oogarts zat. De laatste weken zag ik het allemaal niet zo scherp meer en ik vroeg mij af hoe dat zo kwam. Zat ik te lang achter het scherm? Was het de verkeerde verlichting? Kwam het door die Kruidvat contactlenzen? Had het met leeftijd te maken? Ik maakte mij een beetje zorgen en hoopte antwoord te vinden bij de oogarts.

Slecht zicht
Om kort te gaan; het viel mee. Het zicht in een oog is inderdaad een stuk minder geworden, maar daar is wat aan te doen. Ik had wel last van de oogdruppels en de wereld was behoorlijk mistig na afloop van het consult. Ondanks de wijde pupillen had ik slecht zicht. Gelukkig reed iemand anders. Ik kwam thuis en zag nog steeds wazig. Wat nu? Ik zag een stapeltje tijdschriften, maar lezen was niet mogelijk. Ik zag wel grote letters; IKEA stond er op. Het bleek de catalogus van 2015. Ik dacht, wat moet ik daarmee? En kieperde de catalogus in de papierafvaldoos. Opgeruimd staat netjes.

Aribert Guiking
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten