Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Ruim 11 procent hogere omzet detailhandel in januari

De detailhandel heeft in januari 11,3 procent meer omgezet dan in januari 2022, meldt het CBS. Online ging het stukken slechter, daar zakte de omzet met 10,9 procent vergeleken met een jaar eerder.
 


Vooral de non-foodwinkels deden goede zaken in januari. Daar groeide de omzet met 21,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. Voor een groot deel is dat verklaarbaar vanwege de prijsstijgingen, maar ook het verkoopvolume, de omzet minus de prijsstijgingen, was 12 procent hoger dan een jaar eerder. De sterke groei komt vooral doordat er vorig jaar tot 15 januari een lockdown van kracht was waar de non-foodsector last van had.

Goede maand voor meubelzaken
Winkels in meubels en woninginrichting hadden een goede start dit jaar; de omzet steeg met 23,8 procent ten opzichte van januari 2022. Winkels in de categorie doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren zagen de omzet met 6 procent stijgen. Hel sterk waren de omzetstijgingen bij schoenenzaken (+35,2 procent) en kledingzaken (+35,2 procent).
 


Online handel in de min
Voor de online detailhandel was afgelopen januari geen goede maand; de omzet kelderde met 10,9 procent. Winkels in voedingsmiddelen en drogisterij-artikelen scoorden nog een bescheiden plusje, maar de rest van de non-foodsector zat zwaar in de min. Het bevestigt het beeld wat al maanden zichtbaar is; vanwege corona en vooral vanwege de lockdowns stegen de omzetten bij online winkels tot grote hoogten. Toen de coronabeperkingen wegvielen en mensen weer fysiek konden winkelen kantelde dat beeld.

Structurele problemen bij online aanbieders
Daar komt bij dat bedrijven die zich met online winkelen bezighouden grote moeite blijken te hebben om zich aan te passen aan veranderde omstandigheden zoals prijsstijgingen en logistieke verstoringen. Ook het gratis sturen en laten retourneren van bestelde goederen blijkt een blok aan het been van online aanbieders.


 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten