Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Samenwerking bouwmarkt Karwei en Repair Café

Vanaf 4 juni kunnen klanten bij een viertal vestigingen van Karwei kapotte spullen inleveren ter reparatie door vrijwilligers van Repair Cafés. Het gaat om een pilot en bij succes wordt de 'reparatiestudio' uitgebreid naar meer bouwmarkten.
 


Karwei zamelt al jaren oude elektronische producten in voor recycling en het aanbieden van een reparatiedienst is een mooie vervolgstap, zegt Margreeth Pape, manager sustainability bij moederbedrijf Intergamma. 'Het verlengen van de levensduur van producten is een belangrijk thema in onze duurzaamheidsstrategie en de reparatiestudio sluit aan bij de ambities van Karwei om bij te dragen aan de circulaire economie.'

Repareren, recyclen en doneren
Vanaf aanstaande zaterdag start in vier vestigingen van Karwei een proef waarbij mensen kapotte spullen kunnen inleveren ter reparatie. Vrijwilligers van Repair Cafés in de buurt gaan de producten vervolgens proberen te repareren. Is de reparatie klaar, dan kan de eigenaar het voorwerp weer ophalen bij Karwei. Als een reparatie niet lukt, wordt het product gerecycled via de WeCycle-straat van Karwei. Lever je iets maar hoef je het opgeknapte product niet terug, dan wordt het geschonken aan een goed doel of aan de plaatselijke kringloopwinkel. Karwei doneert voor elke reparatie vijf euro aan het plaatselijke Repair Café.

Deskundige vrijwilligers
Repair Café is een stichting die sinds 2010 actief is in het hele land waarbij op honderden plaatsen gereedschap en materiaal aanwezig is om allerlei mogelijke reparaties uit te voeren. Denk daarbij aan elektrische apparaten, fietsen, kleding, meubels, speelgoed enzovoort. Ter plekke zijn deskundige vrijwilligers aanwezig om te repareren en daarbij te helpen als je het zelf wilt doen. Wie niets heeft om te repareren kan anderen helpen, inspiratie opdoen aan de leestafel waar boeken over repareren en klussen ter inzage liggen of gewoon een kopje koffie of thee drinken.

Geen vervanging van bestaande Repair Cafés
Het initiatief van Karwei, dat twee jaar geleden ook al eens samenwerkte met plaatselijke Repair Cafés, betekent niet dat deze laatste verdwijnen. Buiten de reparatiestudio van de bouwmarkt – die beperkt geopend zal zijn - blijven de deelnemende Repair Cafés ook hun reguliere werkzaamheden uitvoeren.

Internationale expansie
In Nederland zijn honderden Repair Cafés. Ook in België, Duitsland, Frankrijk en andere Europese landen bestaat de dienst, zelfs in de Verenigde Staten, Australië en Nieuw Zeeland. Directeur en initiatiefneemster van Repair Café Martine Postma is blij met de samenwerking met Karwei. 'Reparatie is de hoogste hergebruikstrategie. Het is de oplossing waarbij zo weinig mogelijk nieuw materiaal en energie nodig zijn om iets te kunnen hergebruiken. Repair Café spant zich al twaalf jaar in om dat aan zo veel mogelijk mensen duidelijk te maken.'

Meer informatie: www.repaircafe.org


 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten