Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Schaduw wordt stoel: de 214 van Thonet

De Engelse kunstenares Séarlait McCrea gebruikte verschillende voorwerpen om de schaduw te maken van de designklassieker van Thonet, nummer 214.

Neem een houten balkje dat is vastgezet op de vloer, houten latjes die aan de wand vastzitten, wat gebogen hout, een lijmklem als contragewicht en nog wat losse materialen en verbindt dat met elkaar met een paar riempjes en touwtjes, zet e een felle lamp achter en kijk wat er gebeurt op de muur. Daar ontstaat in schaduw de 214 van Thonet, waarschijnlijk de meest verkochte en meest gekopieerde stoel ooit. Het is een schaduwsculptuur van de Britse kunstenares Séarlait McCrea, te zien tijdens een tentoonstelling in Leeds.

Mega bestseller
De 214 werd ooit ontworpen als no. 14 en stamt uit 1859, naar een ontwerp van Michael Thonet. De stoel staat ook wel bekend als bistro stoel en de karakteristieke gebogen lijnen ontstaan door het gebruik van gestoomd hout dat daardoor makkelijk te buigen is. Tussen 1859 en 1930 werden er van het originele ontwerp 50 miljoen exemplaren verkocht. Daarna werd de constructie iets aangepast, maar de lijnen bleven hetzelfde en de stoel is nog steeds in productie bij Thonet als no. 214. Daarnaast bestaan er talloze kopieën van dit tijdloze model.
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten