Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Scholingsbureau WoonWerk stopt

Wie zich als werknemer in de woonbranche wil laten (bij)scholen, moet snel zijn want bij ‘opleidingsinstituut’ WoonWerk gaat de stekker er uit. Met name de teruglopende financiën zijn oorzaak van de sluiting.

WoonWerk houdt eind dit jaar op te bestaan. Een deel van de activiteiten wordt overgenomen door brancheorganisatie INretail, maar in grote lijnen verdwijnt het takenpakket. Reden is het stopzetten van de subsidie. De financiering van WoonWerk komt uit het Sociaal Fonds Wonen, waarin geld zit dat wordt opgebracht door werkgevers in de woonbranche. Dat geld bestaat uit een percentage van de loonsom die zij betalen aan hun werknemers die ‘in ruil’ hiervoor scholing kunnen volgen. De premieafdracht is gekoppeld aan de cao, maar sinds 2010 is de branche cao-loos omdat werkgevers (brancheorganisatie INretail) en werknemers (CNV Dienstenbond en FNV Bondgenoten) het niet eens kunnen worden over een nieuwe overeenkomst. Daar komt bij dat er vanwege het slechte economische tij van de laatste jaren nogal wat personeel is ontslagen, met als gevolg minder inkomsten.

Sanering noodzakelijk
Partijen spreken het niet hardop uit, maar vanwege de nog steeds matige economie, de toenemende verkoop via internet en de overbewinkeling is een verdere sanering van de woonbranche (lees: retail) noodzakelijk en waarom zou je dan nog geld steken in scholing van daarin werkende mensen? Daar komt bij dat vooral bij de kleinere bedrijven er weinig animo is om het personeel te scholen, mede vanwege de kosten. Op de achtergrond speelt het gekibbel over de cao, inclusief machtposities die (mogelijkerwijs) aan het schuiven zijn.

Scholingsactiviteiten
De stichting WoonWerk houdt zich bezig met ‘professionalisering van de woonbranche’ en doet dat met name door het aanbieden van diverse scholingsactiviteiten in de vorm van cursussen, ‘events’ en workshops. Ook is er een informatieve site (‘hét platform voor medewerkers en ondernemers in de woonbranche’) waarop onder andere vacatures uit de branche zijn te vinden. Het kantoor is gevestigd in het pand van de Woonindustrie (voorheen Home Trade Center) in Nieuwegein en zal later dit jaar verhuizen naar INretail in Zeist. Bij WoonWerk werken zes mensen.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten