Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Schuivende meubels voor f l e x i b e l wonen

Klein behuisd of gewoon graag flexibel de ruimte willen inrichten? Dat kan met opklapbedden, schuifwanden en zelfs met een uitschuifbare sauna.

Het aantal kleine huishoudens neemt toe en de gemiddelde woonoppervlakte neemt in veel landen af. Daarnaast is er wereldwijd een trek naar de steden waar niet voor iedereen evenveel woonruimte is. Maar je kunt ook ruim wonen en graag wat meer flexibiliteit in de inrichting hebben. Ikea speelt daar op in met een experiment van verschuivende wanden. Je kunt je ook richten op meubilair. De Belgische fabrikant Boone heeft zich gespecialiseerd in de productie van opklapbedden. Op de vorige maand gehouden Meubelbeurs Brussel introduceerde het bedrijf de collectie Loft.

 

 

 

 

 

 

 

Hierbij kan zelfs een matras van 24 cm, denk aan de populariteit van boxsprings, verdwijnen in een ombouw waardoor het lijkt alsof er een kast staat. Bovenin zit een klep die opengezet kan worden waardoor het bed kan luchten. Met een uitvoering in hout (in plaats van het vaak gebruikte wit) wordt het geheel nog huiselijker.

Uitschuifbare sauna
Een privé sauna zal in een gemiddeld huishouden niet snel voorkomen want waar laat je zoiets? De Duitse fabrikant Klafs introduceert tijdens de meubelbeurs IMM (18 t/m 24 januari in Keulen) een uitschuifbare sauna. In ‘rust’ heeft deze een diepte van 60 cm en deze kan worden uitgeschoven tot 160 cm. Het Raumwunder past volgens de fabrikant (vrijwel) overal. Klafs geeft als tip wel mee dat het nodig is te kijken of je stroomnet dit aankan. De sauna is weliswaar een ruimtewonder, maar wel een stroomvreter.

Verschuifbare wanden
In grootte aanpasbaar meubilair heeft niet altijd te maken met een beperkte leefruimte. Uitklaptafels bestaan er sinds jaar en dag om zo in een handomdraai meer ruimte te geven als dat gewenst is, bijvoorbeeld omdat er meer mensen dan gewoonlijk aanschuiven om wat te eten. Soms is het een kwestie van de wens tot meer flexibiliteit waardoor een ruimte groter of kleiner kan worden gemaakt. Het architectenbureau Liag ontwierp voor een huiskamer verplaatsbare kasten (zie ruimte achter de bank) waardoor de ruimte naar wens aangepast kan worden.

Schröder huis Rietveld
Opklapbedden, inklapbare of uitschuifbare tafels en schuifbare wanden zijn niet nieuw. Het in 1924 gebouwde Schröder huis, naar een ontwerp van Gerrit Rietveld is voorzien schuifwanden waardoor de diverse ruimtes in elkaar kunnen overvloeien. Zo wordt de slaapkamer ’s morgens opgedoekt en wordt het bed een bank. De badkamer verscheen of verdween na het open- of dichtvouwen van een wand en de eetkamer en keuken stonden in open verbinding met elkaar. Zie filmpje van 1.05 min.

Geïnteresseerd in meubels en bedden die kunnen in- en uitklappen? Bekijk dit filmpje met vernuftige constructies.

 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2023 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten