Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Schuttingtaal in nieuw perspectief

Nu de lente greep krijgt op de mensen blijkt dat het toch redelijke primitieve wezens zijn. Zomerkleren komen uit de kast, de barbecue wordt vast opgezocht en komend weekend stromen de tuincentra vol. Planten en potten gaan massaal over de toonbank, de zakken potgrond zijn niet aan te slepen en hup- ook maar even een nieuwe schutting bij de Gamma halen. Het eigen territorium moet worden afgebakend zodat er geen misverstanden bestaan over de positie van de tuingrens opdat over een aantal jaren de Rijdende Rechter niet hoeft te interveniëren.

Het kan ook anders. De Buurjongens leveren bijzondere tuinafscheidingen waarbij ook gedacht wordt aan de natuur. Buurjongens is een bedrijf dat schuttingen maakt waarin je van alles kunt integreren: plantenbakken, een vogelhuisje, een insectenhotel, een kast voor gereedschap, een voedertafeltje, open vakken. Zelfs een ‘ingebouwd’ bankje is mogelijk.

De schutting varieert in hoogte, breedte, mate van openheid en er is zelfs een verrijdbare versie die je ook binnen kunt plaatsen. Dan is de ‘schutting’ een soort roomdivider die gericht is op het herbergen van planten. Een restaurant gebruikt zo’n mobiele schutting op het terras en plukt uit de geïntegreerde plantenbakken ter plekke verse kruiden.

De Buurjongens zijn al jaren actief en ze zijn eigenlijk hartstikke modern want tegenwoordig zou je hun activiteiten kunnen relateren aan modebegrippen als verticaal tuinieren en urban farming. Het is ook nog eens een social enterprise want de schuttingen worden gemaakt in samenwerking met een sociale werkplaats. En gooi de minimoestuintjesrage en het binnen-buiten verhaal er ook maar bij.

Minstens zo belangrijk is dat zo’n schutting van de Buurjongens ook de sociale interactie met de buren versterkt. Bepaalde onderdelen, zoals een voedertafeltje of vogelhuisje, zitten aan beide kanten dus moet je overleggen met je buren. Schuttingtaal krijgt zo een totaal andere betekenis.

Vorige schreef ik over woonwinkelketen Rivièra Maison die naast het geijkte assortiment ook levende groene planten verkoopt. Ik kan geen woonblad openslaan of ik kom planten tegen en de ‘botanische trend’ loopt al een tijdje. Misschien dat er meubelfabrikanten komen die plantenwanden voor binnen gaan produceren? Als de bestaande tv programma’s daarop inspelen kan er een grote groene trend ontstaan die niet alleen is gericht op de tuin.

Op de grote tuinbeurs Spoga in Keulen zijn Nederlandse bedrijven met tuinmeubelen prominent aanwezig. De beurzen Ambiente en Tendence in Frankfurt besteden meer aandacht aan outdoor living en nemen sinds kort ook levend groen op in hun aanbod. Ook hier zetten Nederlanders de toon.

Voor zover ik weet zijn er op die beurzen geen bedrijven aanwezig die tuinafscheidingen leveren. Maar nu Trump een hek wil neerzetten bij de Mexicaanse grens, Hongarije al zoiets heeft en Engeland zich terugtrekt op eigen bodem lijkt de tijd rijp voor een Nederlandse schutting. Bevalt ons iets niet, dan gooien we het er overheen. Kan het bij de buren lekker composteren.

Aribert Guiking
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2023 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten