Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Onveilige sfeerhaarden uit de handel gehaald

Veel bio-ethanol sfeerhaarden zijn volgens de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA) onveilig. 17 van de 18 onderzochte producten zijn daarom uit de handel gehaald. 

De NVWA maakte de resultaten van het onderzoek bekend in het tv programma Kassa!, afgelopen zaterdag. Het onderzoek betrof tafelhaarden die in de reguliere handel verkrijgbaar zijn. Geen enkel exemplaar was volledig in orde. Een aantal haarden was niet stabiel. Bij 12 van de 18 ontbrak de verplichte waarschuwing die gebruikers er op moet wijzen de haard niet bij te vullen als deze nog heet is. Bij 10 haarden was geen informatie over het maximumvulniveau. De gebruiker loopt daardoor het risico te veel brandstof bij te vullen waardoor ethanol uit de brander stroomt en vlam kan vatten.

Ruby Fires
De NVWA noemde geen namen tijdens de tv-uitzending, maar deze staan wel op de site. Een van de leveranciers is Ruby Fires dat met een tweetal haarden negatief uit de bus kwam volgens de test van de NVWA.  Ruby Fires is volgens eigen zeggen marktleider in Nederland op het gebied van bio-ethanol sfeerhaarden en levert met name aan retailers in de woonbranche.

Voordelen onderzoek
Freddie Dieperink is directeur van Safretti, producent van sfeerhaarden in het hogere segment. Producten van Safretti zijn niet getest door de NVWA, maar Dieperink is daar niet bang voor. Ook is hij niet ongelukkig met de commotie rond de haarden. ‘Voor ons werkt het versterkend. Wij maken alleen goedgekeurde producten en ik hoop dat mensen nu kritischer gaan kijken. Ik hoop dat zij inzien dat producten die te koop zijn bij bouwmarkten en zaken als Leen Bakker, Blokker en Xenos vaak onvoldoende kwaliteit hebben.’ Hij ziet nog een voordeel: ‘Ik heb er belang bij dat het product bekender wordt. ‘

Consumentenveiligheid
Dieperink is voorzitter van de Stichting Kwaliteit Bio-ethanol Sfeerhaarden (SKBS), een organisatie met een tiental leden. De stichting stelt zich ten doel ‘het gebruik van bio-ethanol sfeerhaarden te bevorderen waarbij consumentenveiligheid en gebruiksgemak centraal staan.’ Tot de SKBS behoort ook Ruby Fires. Ruby Fires, en andere leveranciers die hun producten nu uit de winkels moeten halen, is verplicht om via posters in de winkel consumenten te wijzen op de onveiligheid van hun producten. Op de site van Ruby Fires staat niets over de actie. Wel laat het bedrijf op de homepage weten: ‘Bio-ethanol vuur in de meest veilige vorm.’

Bij Ruby Fires was niemand beschikbaar voor commentaar.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2021 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten