Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Slaapabacadabra

Leveranciers van matrassen zeggen rust te verkopen, maar zaaien onrust als je afgaat op de manier waarop zij hun waar aanprijzen. Wij bekeken de informatie van vier bedrijven die komende dagen op de Meubelbeurs Brussel staan.

Aanstaande zondag start de Meubelbeurs Brussel. Zoals de naam aangeeft, is het een beurs voor meubelen en een klein gedeelte van deze beurs wordt ingenomen door aanbieders van bedden en matrassen. Die weten zich de laatste jaren aardig te profileren op de beurs en gezien de voortekenen is er dit jaar nogal wat nieuws van het matrassenfront te verwachten. Wat dacht u van gelpulse, American floating foam, Airstream stof en 3D ventilatie? Nee, ik verzin deze woorden niet – ik haal ze rechtstreeks uit verkoopdocumentatie van matrassen van een viertal exposanten.

Personal Sleep Scan
Het Belgische bedrijf Equilli laat op de beurs een matras zien die gebaseerd is op de Personal Sleep Scan, een meetsysteem dat het lichaam en slaaphouding in kaart brengt en zo de ‘optimale matrassamenstelling bepaalt’. In de matras zitten een drietal ‘modules’, zeg maar plakjes schuim, ter hoogte van de schouders, taille en de heupen, vergelijkbaar met de verschillende zones in veel matrassen. De drie modules worden in de matras geschoven en kunnen verschillende hardheden hebben. Door - op grond van de meetresultaten - de ‘juiste’ hardheid te kiezen, ontstaat ‘de best mogelijke rugondersteuning en een optimale slaapkwaliteit,’ aldus begeleidende documentatie. Het geheel is een uitvloeisel van research aan de Universiteit van Leuven. 

Wetenschappelijke garantie
Yuno, ook uit België, ontwikkelde een vrijwel soortgelijk systeem en noemt de drie verwisselbare modules pads of inlays. Deze worden van bovenaf in de matras gelegd in plaats van erin geschoven zoals bij Equilli. Ook Yuno refereert aan wetenschappelijk onderzoek dat hieraan ten grondslag ligt – eveneens door de Universiteit van Leuven - maar beide bedrijven zeggen dat zij hun product onafhankelijk van elkaar hebben ontwikkeld. Yuno geeft hoog op van de wetenschappelijke achtergrond en zegt ‘wetenschappelijke garantie op een correcte slaaphouding’ te kunnen geven. Geen idee of je daardoor lekker slaapt, maar je hebt in ieder geval als koper van zo’n matras de zekerheid dat je een correcte slaaphouding hebt.

Spaghetti in matras
Tot zover was het vrij droge informatie die ik ontving. De Belgische fabrikant Van Landschoot maakt het een stuk smeuïger en komt met een ‘3D geprinte matras’ waarbij het eigenlijk om spaghetti gaat, zo blijkt uit navraag. Een deel van de matras bestaat uit een kunststof laag van 5 cm die is opgebouwd uit een wirwar van draden die zorgen voor ‘een hyperventilerende matras’, aldus een telefonische toelichting.
Fabrikant Revor heeft nog veel meer te bieden. Revor ging in zee met atleet Frederik Van Lierde en ontwikkelde een matras met een stevige high performance basislaag, een middenlaag met gelpulse (een combinatie van gel en latex) en een toplaag van American floating foam. De gelpulse geeft ‘ongekende veerkracht en puntelasticiteit’ en een bepaald type van deze matras heeft een ‘dynamische profilering met 9 comfortzones’. Toe maar, 9 zones – wie biedt meer?

American Floating Foam
Dat is nog niet alles. ‘De integratie van de pocketveren binnenin de geprofileerde high performance foam basislaag tillen de ergonomische kenmerken van deze matras naar het hoogste niveau’ en ‘tijdens het uitoefenen van een neerwaartse druk op de American Floating Foam wordt deze slim doorgegeven aan elke naburige cel in de kern. De Floating Foam cellen werken zo optimaal samen om u niet enkel een neerwaartse drukverlaging, maar ook opwaartse ondersteuning te bezorgen.’ Dit lijkt mij een sensatie zonder weerga. Maar de matras geeft nog veel meer. ‘De extreem uitgepuurde profilering volgt naadloos de flow en de druk van het lichaam en garandeert een stabiele, ergonomische slaappositie.’ Klinkt bijzonder.

3D ventilatie
Maar is het allemaal duidelijk? En voor wie is deze informatie bedoeld? Zo te zien is het een brochure voor de consument, maar de vele pagina’s ademen marketing prietpraat, semi-wetenschappelijk jargon en een woordenbrij van mislukte macaroni. De Gelpulse matrassen hebben een ‘3D ventilatie’. Ik vraag mij af wat dat is en of er ook 2D ventilatie bestaat. De matrassen zijn volgens Revor ‘trendsettend, innovatief en hoogtechnologisch’, maar ik ga er van hyperventileren. Hyperventilatie is goed voor een matras, maar niet voor een mens.

Geneuzel
Na het lezen van de brochure was ik kapot. Volkomen uitgeput. Ik kreeg de neiging om te gaan liggen op mijn bed. Daarop ligt een matras die gekocht is bij een matrassenstunter die niet meer bestaat. Ik heb het niet gedaan, maar ik was echt toe aan rust.
Want dat is wat de heren beddenbedenkers vergeten; mensen willen met het product dat zij verkopen gewoon rust. En geen geneuzel over innovatieve, 3D geprinte, op wetenschappelijke wijze onderzochte, drukpuntelastische, ultraventilerende, superfoam highperformance matrassen met een open geweven, optimaal absorberende, innovatieve, temperatuur regulerende tijk met fiber technologie.
Nee, zij willen gewoon een goede matras waarop zij lekker kunnen slapen. Gewoon goed & lekker: meer is het niet.

Aribert Guiking
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2020 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten