Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Slaaponderzoek bij voetballers Heerenveen

Voetbalclub Heerenveen werkt samen met bedden- en matrassenleverancier Sleeptrade door spelers te voorzien van een sensor die hun slaapgedrag monitort. Mogelijk kan hierbij het slaapgedrag worden verbeterd en daarmee de voetbalprestaties.
 


Het slaapgedrag van de spelers wordt in kaart gebracht met behulp van een apparaatje (SlaapID) dat op het lichaam wordt bevestigd en via sensoren zaken registreert als slaaphouding, slaapritme (wanneer ga je naar bed en wanneer sta je op), slaapklimaat (temperatuur en vochtigheid onder het dekbed) en slaapbewegingen (hoe vaak draai je in bed). Door dit een aantal dagen te doen kun je een bepaald inzicht krijgen in het 'slaapgedrag' en daar mogelijke verbeteringen in aanbrengen. Hierbij wordt er vanuit gegaan dat de kwaliteit van de nachtrust van invloed is op de fysieke en mentale fitheid en uiteindelijk de prestaties.

Verbeteren prestaties
Het is de bedoeling dat er gekeken wordt naar het slaapgedrag onder verschillende omstandigheden zoals een nacht na een training, na een rustdag, voor een wedstrijd of bijvoorbeeld wanneer in een hotel is geslapen. Sam Feringa, 'performance manager' van de voetbalclub: ‘Wij zijn continu bezig om de individuele prestaties van spelers te verbeteren. Door deze samenwerking brengen we niet alleen overdag, maar nu ook ‘s nachts de belangrijkste kpi’s (kritieke prestatie-indicatoren, red.) van voetballers in kaart. Een goede nachtrust wordt een belangrijk element dat we kunnen beïnvloeden.’
Het is niet de eerste keer dat Sleeptrade met een voetbalclub in zee gaat. In 2014 werd, op beperkte schaal, samengewerkt met een aantal spelers van FC Dordrecht.

Onderzoek
Het inzetten van het slaapparaatje doet Sleeptrade ook bij particulieren via een aantal slaapspeciaalzaken die samenwerken onder de naam Beddenspecialist.nl. Consumenten kunnen het apparaat een paar dagen thuis gebruiken en de hiermee verkregen gegevens laten uitlezen in de winkel door de winkelier die op grond hiervan een (beter) advies kan geven aan de klant.
Daarnaast doet Sleeptrade ook zelfstandig slaaponderzoek en werkt het samen met medische en wetenschappelijke onderzoekers.

Kijk hier naar een filmpje over de samenwerking tussen voetbalclub Heerenveenm en Sleeptrade.


 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2023 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten