Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Steinhoff moet meer onderdelen verkopen om te overleven

Steinhoff gaat wellicht complete ketens verkopen om te overleven. Het concern heeft een schuldenlast van 9 miljard euro en heeft te kampen met talloze rechtszaken vanwege grootschalige boekhoudfraude.
 


Steinhoff zit sinds eind 2017 in zwaar weer en moest daarna stevig saneren om niet kopje onder te gaan. In 2018 werd de Oostenrijkse meubelketen Kika/Leiner verkocht, werd het vijftigprocentsbelang in de Duitse meubeldiscounter Poco afgestoten, werd de Poolse zitmeubelfabrikant Steinpol van de hand gedaan en werd het belang in Mattress Firm, de grootste beddenketen in de Verenigde Staten, gehalveerd naar ongeveer vijftig procent. Dat alles is nog niet genoeg en deze week liet de nieuwe CEO Louis du Preez weten dat er nog veel meer zal worden verkocht omdat het volgens hem de enige manier is om te overleven.

Ketens verkopen
Bij de Franse meubeldiscounter Conforama, een van de vele retailketens van Steinhoff, worden 42 winkels gesloten. Wellicht wordt daarna de keten, deels of compleet, verkocht. De Britse retailketen Poundland, die wel goed draait, wordt waarschijnlijk naar de beurs gebracht wat de broodnodige liquiditeit kan versterken. In plaats van volledig eigenaar te zijn van de ketens wil topman De Preez naar een structuur waarbij Steinhoff meer een investeringsbedrijf wordt dan een retailer. Ook wordt gedacht aan het afstoten van vastgoed.

9 miljard schuld
Steinhoff is beursgenoteerd in Johannesburg en Frankfurt en kwam eind 2017 in de problemen toen er 'onregelmatigheden' in de boekhouding werden geconstateerd. Al snel groeide dit uit tot een boekhoud schandaal van ongekende proporties en waren accountants anderhalf jaar bezig om de fraude in kaart te brengen. Ondanks talloze verkopen zit het bedrijf met een schuldenlast van 9 miljard euro en moet het alle zeilen bijzetten om te overleven. Ondertussen is de beurskoers extreem gedaald, maar lijkt een faillissement uitgesloten omdat Steinhoff volgens sommigen too big to fail is.

Meer dan alleen meubelen
Steinhoff bestaat uit een conglomeraat van bedrijven en is actief in onder meer de automotive sector, verzekeringen, vastgoed en retail. Het concern wordt vaak gezien als meubelretailer vanwege de grote belangen in die sector.
Statutair is Steinhoff gevestigd in Amsterdam, maar is hier verder vrijwel volledig afwezig. In Enschede staat een filiaal van de Duitse keten Poco, maar de complete keten is inmiddels verkocht en de winkel in Enschede gaat sluiten. Jarenlang was de helft van de aandelen van Habufa in handen van Steinhoff. Op 1 januari 2018 werd dat verkocht aan de gebroeders Paul en Danny van den Bosch, die als oprichters de andere vijftig procent al in handen hadden.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten