Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Steinhoff verkoopt Poco-aandeel aan Lutz

Steinhoff International verkoopt haar aandeel in de Duitse meubeldiscounter Poco aan het Oostenrijkse Lutz dat al de helft van de aandelen bezat. Poco heeft 126 filialen en een omzet van 1,2 miljard euro.Het door boekhoudschandelen geteisterde Steinhoff verkoopt haar 50 procentsaandeel in Poco aan Lutz Gruoe dat al de helft van de aandelen in bezit had en nu volledig eigenaar wordt van de grootste meubeldiscounter in Duitsland. Lutz betaalt hiervoor 266 miljoen euro. Met de omzet van Poco erbij komt de omzet van Lutz Gruppe in Duitsland op 3,752 miljard euro, nummer 2 na Ikea dat in Duitsland een omzet van 4,867 genereert. In totaal komt de omzet van Lutz op 5,6 miljard euro.

Gesteggel over cijfers
Voorafgaand aan de koop – die nog moet worden goedgekeurd door het Kartellamt – was er geharrewar over  de te betalen prijs. Steinhoff schatte de waarde van haar Poco-aandeel op 650 miljoen euro, Lutz dacht aan 472 miljoen euro. Het verschil is illustratief voor Steinhoff dat creatief omgaat met cijfers. Sinds december 2017 zit het concern zwaar in de problemen door gerommel met de boekhouding. Zo poetste het beursgenoteerde bedrijf cijfers voor vastgoed op, werd geld rondgepompt binnen het concern, werden zo balansen gemanipuleerd en wordt er onderzoek gedaan naar handel met voorkennis. Eind maart had Steinhoff een schuld van 10,2 miljard euro waarbij alleen al in Europa 150 banken zijn betrokken.

Mogelijk van de beurs
Steinhoff heeft een beursnotering in zowel Johannesburg als Frankfurt en analisten verwachten dat het bedrijf van de beurs wordt gehaald. Sinds begin december 2017 verloor Steinhoff 90% van haar beurswaarde en nadien is er niet veel veranderd. Topman Markus Jooste werd al vrij snel na de ontdekking van het geknoei met cijfers als verdachte aangemerkt en de laatste weken wordt steeds duidelijker dat meerderen binnen het conglomeraat hieraan meewerkten. 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2021 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten