Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Sterke groei meubelbeurzen China

De meubelbeurzen in China groeien stevig door. Hoewel het internationale bezoek toeneemt, is de ontwikkeling voor de eigen markt minstens zo belangrijk. Want de groei zit vooral in de interne markt.

De cijfers van Furniture China (10-14 september) zijn duidelijk: 15,3% meer bezoekers naar een totaal van 98.401. Het buitenlandse bezoek steeg met 3,3%, het binnenlandse bezoek met bijna 20%. Het geeft aan wat er gaande is: de beurs is voor ‘de rest van de wereld’ interessant om te bezoeken, maar de stijging zit vooral in het binnenlandse aandeel. Veel banken, bedden, kasten en krukjes die straks in de Nederlandse woonwinkels staan, stonden nu op de beursvloer in Shanghai. Veel retro, de juiste kleuren en allemaal behoorlijk modern. Maar ook veel meubels die volstrekt onverkoopbaar zijn in Nederland en waarschijnlijk in heel Europa. Vaak een combinatie van klassiek, kitsch en kul en blijkbaar is daar een markt voor. Al ligt die markt niet hier.

Europese meubelmerken
De andere kant is dat een, weliswaar beperkt, aantal Europese bedrijven op de beurs stonden. Denk aan onder meer Recor, Meubar en Mintjens uit België, Holtkamp en JAB Anstoetz (stoffen) uit Duitsland en Lignet Roset uit Frankrijk. Wie buiten het beurscomplex kijkt, ziet viel BMW’s, Audi’s en Mercedessen en alle dure cosmetica-, mode- en horlogemerken zijn vertegenwoordigd in het nog immer expanderen Shanghai. In die stad en in Beijing openen steeds meer meubelmerken uit Europa hun eigen zaak want Chinezen houden van (dure) buitenlandse merken.

Verhuizing naar Shanghai
Kort voor de beurs in Shanghai liep de najaarseditie van de China International Furniture Fair (CIFF) in Guangzhou en kort daarvoor was de International Famous Furniture Fair (3F) in Dongguan, 70 kilometer verwijderd van Guangzhou. Beide beurzen richten zich meer op de Chinese markt en (deels) op de meubelindustrie zelf en minder op de retail.
In 2015 vindt de najaarseditie van de CIFF (er is ook een beurs in maart) niet meer in Guangzhou plaats, maar in Shanghai. Daar wordt een compleet nieuw beurscomplex uit de grond gestampt waar alvast 400.000 vierkante meter is gereserveerd voor de meubelbeurs. Vrijwel tegelijkertijd in najaar 2015 vindt de beurs Furniture China plaats. Bij elkaar opgeteld wordt dat 1.000.000 vierkante meter beursoppervlakte.

Italiaanse meubelbeurs in Shanghai
In Italië, een van de belangrijkste meubelproducerende landen ter wereld, realiseert men zich de ontwikkelende vraag voor Europese meubelen uit China. De beurs uit Bologna heeft een joint venture gesloten met een Chinese partner onder de naam IDI-Italia Casa Prestigiosa. De samenwerking moet de Chinezen warm maken voor ‘Italiaanse liefestyle inrichting. Het is de bedoeling om eind 2016 de eerste Italiaanse meubelbeurs in Shanghai te houden.
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2021 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten