Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Te vroeg en te laat

Ali Baba en de 40 rovers is een sprookje, maar Alibaba.com is keiharde realiteit. Alibaba is een webshop die de wereld gaat veroveren. En Alibaba komt niet uit de Arabische wereld, maar uit China.

Soms ben je als bedrijf te vroeg met een bepaald product; het slaat niet aan en misschien na een jaar begint het ineens te lopen. Waarom, is vaak onduidelijk en pas achteraf kun je het constateren. Vanmorgen was ik ook te vroeg, hoewel slechts 20 minuten. Maar om 4.45 uur landen en moeten wachten op de eerste trein naar huis is niet fijn als je net uit Shanghai komt. Ik was daar voor een persconferentie van meubelbeurs IMM waarvoor een select gezelschap journalisten uit de hele wereld was uitgenodigd. De beursorganisatie uit Keulen had een leuk programma in elkaar getimmerd en tijdens de vele korte excursies die wij maakten, was duidelijk: alles hier is groot en groots.

Met de BMW naar het werk
Er wonen 24 miljoen mensen in Shanghai, er zijn anderhalf miljoen auto’s en 4000 gebouwen met meer dan 16 verdiepingen, zo vertelde de gids. Waar nu de meeste wolkenkrabbers staan, lagen 10 jaar geleden rijstvelden. Huizen van voor 1970 hadden huizen geen toilet en dat geldt nog steeds voor een aantal huizen. Tegelijkertijd zijn de prijzen van huizen inmiddels schrikbarend gestegen en staan er talloze appartementen leeg: te duur. Relatief arme mensen gaan naar hun werk met de BMW, zo schetste de gids: Bus, Metro, Work. Dat kost 2 uur. En ook weer terug. Anderen gaan met een echte BMW naar hun werk of een vergelijkbaar Duits statussymbool en zo gaat het in vele Chinese steden.

Alibaba
Op de terugweg las ik in het vliegtuig een artikel over de op handen zijnde beursgang van Alibaba. Alibaba.com krijgt een notering aan de beurs van New York en gaat qua grootte in ieder geval in de top 3 van grootste beursintroducties komen. Alibaba is een webwinkel die van alles verkoopt, tot nu toe vooral in China. Jarenlang nam ik van de beurs in Frankfurt (de fysieke beurs, niet die geldwolk) CD-roms mee van Alibaba. Daarop stonden slecht gefotografeerde foto’s van plastic bakjes, stekkers, aggregaten, houten kistjes, cd-rekken, kanariegele kikkers en zwarte konijnen en eigenlijk van alles door elkaar. Ik moest altijd denken aan Ali Baba en zijn 40 rovers, maar dit was geen sprookje. Dit was realiteit.

Beursgang
Dat die realiteit in een aantal jaar zou uitgroeien tot iets enorms wist ik niet. Ik wist ook niet wat ik met die CD-roms moest en heb ze allemaal weggegooid. Niet dat deze iets waard zijn, maar het was misschien leuk geweest om nog eens te kijken hoe het bedrijf zich toen via die schijfjes (wie gebruikt ze nog?) in de kijker probeerde te werken en hoe nu grote Amerikaanse zakenbanken genoegen nemen met een geringe provisie om de beursgang van Alibaba te mógen begeleiden. Alibaba is geen rover, maar gaat wel de wereld veroveren. Alibaba heeft zijn beursgang goed gepland en is niet te vroeg want de belangstelling van investeerders voor aandelen is enorm. En om nog eens te zoeken naar die CD-roms? Daarvoor is het te laat.

Aribert Guiking

 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2023 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten