Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Tentoonstelling over bijzondere Gispen-ontwerpen in museum

Op 10 september opent in museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam een tentoonstelling over Gispen Specials. Het is een selectie van minder bekende ontwerpen van het oer-Hollandse meubelmerk.


Bank voor PTT-kantoor, 1939-1940.

Veel ontwerpen van Gispen zijn redelijk bekend en gewoon verkrijgbaar, maar de fabrikant van stalen buismeubelen maakte ook een aantal onbekende ontwerpen. Deze in kleine oplage gemaakte producten zijn te zien op de tentoonstelling, samen met de ontstaansgeschiedenis ervan. Voorbeelden van deze specials zijn onder meer een smeedijzeren kroonluchter voor een kerk uit 1924, een grote vergadertafel voor de Van Nellefabriek uit circa 1930 en een wieg op wieltjes uit 1935. De tentoonstelling omvat totaal 50 specials.

Flexibiliteit
De specials kwamen voort uit een specifieke vraag van een klant of opdrachtgever. Volgens de organisatoren van de tentoonstelling tonen zij de kwaliteit en flexibiliteit van de fabrikant, vandaar de naam van de tentoonstelling ‘Gispen Specials – De klant is koning’.  De tentoonstelling is gemaakt omdat 100 jaar geleden Willem Hendrik Gispen (1890-1981) in Rotterdam de smederij W.H. Gispen & Co oprichtte. Zijn metalen buismeubels werden aanvankelijk vooral gezien als iets voor kantoren en ziekenhuizen. Pas later dringen zijn lampen, fauteuils en tafels door tot de Nederlandse huiskamers.

Van special naar bestseller
Sommige specials vielen zo in de smaak dat ze later in serieproductie werden gemaakt. Zo werd een pianolampje, in 1928 speciaal ontworpen voor een vriend van Gispen, later een product in (grote) oplage. Een relaxfauteuil die in 1936 speciaal werd ontworpen voor het luxe passagiersschip s.s. Nieuw Amsterdam, wordt later opgenomen in de collectie als no. 404 en blijkt een bestseller.

Boek
Bij de tentoonstelling verschijnt ook een boek, ‘Gispen Specials – De klant is koning’ dat verkrijgbaar ris bij het museum en de reguliere boekhandel. De tentoonstelling loopt van 10 september tot en met 26 februari 2017.

Meer informatie: www.boijmans.nl
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten