Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Tentoonstelling over het vlechtambacht

In het Museum IJsselstein is een tentoonstelling over het eeuwenoude vlechtambacht en de vertaalslag daarvan in de moderne en hedendaagse kunst en vormgeving.

In de tentoonstelling laten hedendaagse kunstenaars en ontwerpers zien hoe zij zich hebben laten inspireren door de specifieke technieken van vlechtwerk. Er zijn onder meer stoelen te zien van de fabrikanten Gispen en Thonet en de ontwerpers Richard Hutten, Tejo Remy en Anne de Jongh. De laatste liet zich op haar beurt inspireren door het vlechtwerk van Thonet en ontwierp een stoel van gevlochten rotan.

Materialen
Naast bovengenoemde namen is er op de tentoonstelling ‘Eigentijds vervlochten met MIJ’ werk te zien van andere gevestigde kunstenaars en aanstormend talent. Allen werken met traditionele materialen als wilgentenen en bamboe, maar ook met plantenwortels, paardenhaar, kralen en plastic banden.

Historische binding met IJsselstein
Het thema vlechtwerk heeft historisch een binding met IJsselstein. Hier bestond tot halverwege de vorige eeuw een grootschalige industrie waarin wilgentenen (de takken van wilgen) werden gebruikt voor het vlechten van manden.

Aandacht voor ambacht
De tentoonstelling loopt van 11 juni t/m 17 september en wordt gehouden in Museum IJsselstein (MIJ) en op diverse locaties in het stadje. Er zijn workshops en rondleidingen. Het museum is geopend woensdag tot en met zondag van 13:00 tot 17:00 uur.
Museum IJsselstein besteedt regelmatig aandacht aan oude ambachten. Zo waren er eerder tentoonstellingen met kantklossen en houtbewerking als thema.

Meer informatie: www.museumijsselstein.nl

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2023 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten