Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Toekomstige trend: het knuffelkantoor

Werken gebeurt overal, behalve op kantoor. Daar is het kennis delen, inspireren en ontmoeten. En het wordt nog veel intiemer: het wordt knuffelen.

Gisteren was ik op Design District, een beurs die is gericht op mensen die zich projectmatig bezig houden met het interieur. Concreet betekent het tafels, stoelen, kasten, vloerbedekking, verlichting en andere producten die getoond worden aan projectinrichters, architecten, designers, retailers, stylisten, interieurbouwers, facility managers en anderen die zich beroepsmatig bezig houden met het inrichten van kantoren, ziekenhuizen, scholen, restaurants, verzorgingscentra en dergelijke gebouwen. Wat direct opviel in de donkere hal was het kleurrijke en bonte karakter van de tentoongestelde producten: een gele kast, felgroene banken, wandbekleding met een lekker structuurtje, tapijt in regenboogkleuren, hippe verlichting. De lente leek wel losgebarsten in interieurland.

Explosie van kleur
De beurs wordt (t/m morgen) gehouden op het Hembrugterrein in Zaanstad, een voormalig terrein van defensie wat jarenlang heeft staan verpieteren, maar nu langzaam ontsloten wordt door het restaureren van oude, architectonisch interessante gebouwen. In een van die gebouwen wordt de beurs gehouden en de verwildering van buiten lijkt wel naar binnen te zijn geslopen in een explosie van kleur & fleur. We weten al lang dat kantoren niet meer bestaan uit saaie zalen vol grote bureau’s met daarop pc’s, archiefkasten, grijze vloerbedekking, tl-verlichting en systeemplafonds en dat Het Nieuwe Werken zijn intrede heeft gedaan, maar dat het deze kant uit zou gaan….nee, dat zie je meestal alleen op plaatjes van onleesbare architectentijdschriften die alleen nog te te pruimen zijn vanwege de foto’s met fraaie kantoren die zijn omgetoverd tot speeltuinen en indoor landschapsparken.

Ouwehoeren
Wie nu op Design District rondloopt, ziet fraai meubilair waarbij de kleuren zichtbaar zijn, de vormen rond en de structuur tastbaar. Voor zitmeubelen moet die structuur van aangename stof zijn want het kantoor van nu is niet meer om te werken, maar om te kletsen, te overleggen, te brainstormen, te ouwehoeren en te relaxen. In jargon heet dat: kennis delen, ontmoeten en inspireren. Het is duidelijk dat je niet meer naar kantoor komt om te werken – dat doe je maar thuis, in de kroeg, in het park, wachtend op de vertraagde trein of gewoon liggend in de hangmat.

Hippe tafeltjes
Als er à deux overlegd wordt op kantoor dan kun je je terugtrekken in een half opengesneden met stof beklede iglo zodat het geluidsniveau beperkt blijft want de kantoren worden kleiner, dus moet je rekening houden met je tijdelijke ‘buren’. Als er op de laptop gewerkt moet worden, zijn er daarvoor hippe (uitschuif)tafeltjes of brede armleuningen want effectiviteit en design gaan hand in hand. Over ergonomie hoor je bijna niemand meer. Blijkbaar is dat in orde hoewel ik zelf denk dat de multitaskende, van hot naar her springende en zich niet langer dan een paar minuten kunnen concentrerende ‘kantoorklerk’ zich permanent geestelijk én lichamelijk zo flexibel beweegt dat RSI, stijve ruggen en gevoelloze benen niet meer kúnnen voorkomen.

Gezellig en knus
Gezelligheid en knusheid zijn de kenmerken van het kantoor van de toekomst dat er nu al is. Tijdens de eerste dag van de beurs was de officiële lancering van het boek Nieuwe Werkvormen waarin in historisch perspectief die kantoortransformatie wordt belicht. Bij dezen geef ik u vast een tip voor de toekomst: het toekomstige kantoor wordt nog fijner en kleiner. Op de beurs staat het bedrijf HuggleBarry. Dat verkoopt grote knuffels waarop je kunt zitten, liggen en hangen. Kleine stoffen monstertjes die toch wat gezelligs uitstralen en die je met vilten ogen, hartjes, monden, snorren, tekstwolkjes, bloemetjes en andere accessoires (patchbooms) kunt opleuken. Volgens de standhouder (en ontwerpster) van de megaknuffels is er vooral vraag naar vanuit de zorgsector en dan kun je doelgroep rustig oprekken naar 80+. Kunnen de oudjes zelfs eens even lekker knuffelen in plaats van het omklemmen van de harde handvaten van de rollator.

Knuffelen
De ontwerpster ziet ook woonwinkels als doelgroep. Ik denk zelf dat de stoffen mens-beesten hun intrede gaan doen in het kantoor. Naast overleggen, vergaderen, brainstormen en gewoon praten, wordt huggen dé toekomstige kantoortrend.

Huh?

Aribert Guiking

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten