Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Trends in vloerbedekking: modulair en net echt

Tapijttegels, heel zacht tapijt, ambachtelijk parket, geprint laminaat, pvc in hout- en betonlook en kunstgras lijkt echt te groeien. De trends in vloerbedekking te zien op de beurs Domotex.

Vandaag en morgen zijn de laatste dagen van de beurs Domotex in Hannover. De beurs geeft een overzicht van internationale trends van vloerbedekking. Een paar grote lijnen zijn daarin zichtbaar. De meeste technische ontwikkelingen zijn te zien bij pvc. Vrijwel altijd gaat het om stroken, cq planken en tegels waarbij de houtdessins de boventoon voeren. De zichtbare en voelbare structuren zijn zo echt dat alleen het geluid kan verraden dat het ‘nep’ is.

Rechts: Visgraatparket en betontegels? Nee, pvc stroken van mFLOR.

Geprint laminaat
Laminaat lijkt vrijwel uitontwikkeld, maar er blijven verbeteringen en veranderingen komen. Met een nieuwe clip kun je makkelijk ‘clicken’ en ook individuele planken eruit halen ter vervanging. Geprint laminaat staat nog in de kinderschoenen, maar geeft ruimte voor nog veel meer variatie in dessins. Tegelijkertijd werkt het sneller dan het gebruik maken van de papieren prints bij het traditionele laminaat. Ook geeft het de mogelijkheid voor het  ontwikkelingen van (meer) private labels.Zacht tapijt en tapijttegels
Kamerbreed tapijt wordt zachter, door fijnere pooltjes of het toevoegen van bijvoorbeeld zijden garens. Tapijttegels worden gemeengoed, ook voor de particuliere markt. Het combineren van verschillende afmetingen (tegels én planken) en het combineren van kleuren en structuren geven een zee aan mogelijkheden.

Geen schilderij, maar een geprint karpet compleet met lijst van de Iraanse fabrikant Yaldaye Kavir.

Digitaal printen voor alles
Digitaal printen gaat een grote vlucht nemen. Simpele matjes voor de buitendeur, badkamer en kinderkamer worden al jaren voorzien van geprinte dessins en waarom niet voor kamerbreed tapijt. In veel gevallen gaat het toch weer om hetzelfde dessin in talloze variaties: hout, hout en hout. Vooral in het verre oosten denkt men daar anders over. Daar printen fabrikanten een alpenweide, stromende bergbeekjes, een pittoresk stadgezicht en wilde dieren op het tapijt. Ook pvc wordt af en toe voorzien van een print.

Alles modulair
Het modulair maken van de vloerbedekking is een algehele tendens. Tapijt, laminaat, parket, pvc, linoleum, rubber en zelfs gras; alles wordt opgesplitst in delen waardoor het makkelijk te leggen is. En ook makkelijk te verwijderen. Want, zeker in de zakelijke markt, levert het verwijderen van bijvoorbeeld vast(geplakt) tapijt veel afval op.
Duurzaamheid, recycling, beperken van afval en degelijke zaken lijken wat momenteel wat minder belangrijk. Althans, het krijgt weinig expliciete aandacht.

Parket voor nichemarkten
Bij parket is er meer aandacht voor exclusieve toepassingen. Arbeidsintensief legwerk en daaraan voorafgaand het infrezen en inleggen van metaal, aparte stukjes hout of een ander materiaal is een nichemarkt die blijkbaar toch niet heel klein is. Met name bedrijven uit Oost-Europa en de Balkanlanden laten zien dat zij dit ambachtelijke werk in de vingers hebben.

Precisie snijden
Het specifieke inlegwerk bij parket kan door precisiewerk. Ook bij andere soorten vloerbedekking zie je dat het exact snijden met lasers of andere snijtechnieken leidt tot meer mogelijkheden om te ‘knippen en te plakken’.

Kunstgras groeit
Kunstgras benadert steeds meer de natuurlijk versies. Het gras varieert in kleur en de sprietjes worden dunner. Soms zie je aan de onderkant een lichte verbruining alsof er echte aarde aan zit. Het wachten is op een grasmaaimachine en speciale harken om het kunstgras in topconditie te houden.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2021 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten