Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Trends volgens de meubelbeurs IMM

Nog steeds veel retro meubelen, een rijke stoffering, enorme modulair opgebouwde zitcombinaties en veel kleinmeubilair als poefjes en bijzettafels kenmerkten de meubelbeurs IMM in Keulen.



Als je zou afgaan op de vele enorme zitcombinaties die te zien waren op de afgelopen week gehouden meubelbeurs IMM zou je denken dat veel mensen beschikken over huiskamers van minimaal 50 m2. Banken geschikt voor 6, 7 of nog meer personen; het wemelde er van op de beursvloer. Het strookt niet met de opvatting dat woonruimtes kleiner gaan worden en dat er dus gewoekerd moet worden met de ruimte. Maar de meeste zitcombinaties zijn modulair van opbouw, dus kun je elementen weglaten om de bank terug te brengen tot normale proporties. Wat tien jaar gelden nog loungebanken heetten, is nu standaard, blijkbaar is gewoon zitten op de bank passé. Hangen, liggen en combinaties hiervan zijn volledig ingeburgerde gewoontes geworden.



Donkergroen dominant
Wat betreft de stoffering lijkt leer wat uit de gratie ten gunste van stoffen. Velours is hierin een duidelijke trend want luxe kan weer nu het economisch wat beter gaat.  Veel banken, fauteuils en stoelen zijn leverbaar in duotonen. Dat hoeft zich niet te beperken tot alleen stoffen, ook de combinatie van stof en leer is bij veel exposanten geen enkel probleem.  Vooral bij de duurdere merken is er aandacht voor de afwerking met biezen of zichtbare stiksels, al dan niet in uniforme of juist contrasterende kleuren.
De kleur groen is sterk aanwezig, vooral donkergroen. Daarnaast vallen blauw (zowel in donker als lichte kleur) en hardroze op. Wit wordt minder, maar is niet verdwenen.



Organische vormen
Vintage is nog steeds de overheersende trend, vaak in combinatie met licht hout, maar ook juist donker in noten. De houten poten van tafels, zitmeubelen en kasten staan meestal schuin of hebben een paar stevige poten die vanuit het midden naar buiten lopen. Rechte hoeken zijn relatief zeldzaam, organische vormen hebben de overhand. Dat geldt ook voor de tafelbladen. Deze zijn vaak dun en bladen met marmer, betonlook of keramiek zijn in opkomst. Hetzelfde geldt voor de deuren van kasten waarbij ook tegelmotieven, leer of andere oppervlaktetechnieken worden gebruikt.



Bijzettafels en bureautjes
Bijzettafels in hout of metaal blijven populair. De bladen zijn rond, hebben een ellipsvorm of hebben andere organische vormen. De steun komt van meerdere poten en bij metalen exemplaren zijn de draadvormen nog volop in de running.
Bureautjes zijn vanwege vanwege hun design en de geringe omvang volwaardige meubels die prima passen in de huiselijke inrichting.

Poefs
Ook de poefs zijn een blijvertje. Naast de kleinere exemplaren (rond, rechthoekig, in hexagon) zijn er ook grote poefs die kunnen dienen als zitmeubel of als bijzettafel. In het laatste geval wordt er soms een blad bijgeleverd om het idee van tafel letterlijk en figuurlijk te verstevigen.

Slanke relaxfauteuils
Relaxfauteuils blijven in grote lijnen hetzelfde, maar de uitvoeringen worden slanker, krijgen meer design en worden soms opgepimpt met verstelpookjes die in dezelfde of juist een contrasterende kleur als de stoffering leverbaar zijn. Of de bediening wordt aan het oog onttrokken en zoveel mogelijke weggewerkt in de de stoffering. Keuze in maatvoering, zitdiepte en zithoogte worden meer en meer standaard.



Low dining
Het aanbod eetkamerstoelen is gigantisch. Naast retro stoelen met houten poten doen ook de iele metalen frames het goed, vrijwel altijd in zwart. De eettafels blijven groot want 8 mensen rond de tafel schijnt welhaast een standaard te zijn, althans op de beursvloer. Aarzelend zie je lagere tafels en bijpassende stoelen verschijnen, geschikt voor low dining.



Karpetten en verlichting
Opvallend was het ruime aanbod van karpetten, meestal in het middenhoge of hogere segment. Blijkbaar worden deze kleden steeds meer integraal onderdeel van het interieur. Verlichting was dit jaar prominent aanwezig, maar sterk verspreid over de gehele beurs. De aandacht voor verlichting werd mede ingegeven doordat de designer die Das Haus mocht vormgeven (eigen invulling van een huiselijke omgeving op 180 m2) gespecialiseerd is in verlichting.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten