Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Unilin legt productie stil wegens afnemende vraag naar vloeren

Unilin ziet ziet de vraag parket, laminaat- en vinylvloeren terugvallen en legt de fabriek voor laminaat- en parketvloeren in de herfst- en kerstvakantie stil.

 

 

Doordat de vraag naar vloeren afneemt neemt de Belgische producent Unilin maatregelen. In de herfst- en kerstvakantie wordt de fabriek waar de Quickstep-vloeren worden geproduceerd grotendeels stilgelegd. Ongeveer duizend van de 1.100 werknemers worden dan tijdelijk werkloos. Oorzaak is zo'n 20 tot 30% teruggang in de vraag naar parket, laminaat- en vinylvloeren.

Terugval na topjaren
Na een goed 2020 en een topjaar in 2021 omdat vanwege corona mensen massaal in hun inrichting gingen investeren, krijgt de West-Vlaamse producent nu te maken met een enorme terugslag. ‘De decoratie of renovatie van hun woning is het laatste waarvan mensen wakker liggen', zegt ceo Pieterjan Desmet in De Tijd.

Dure grondstoffen en energie.
Naast de verminderde vraag heeft Unilin te maken met gestegen grondstofprijzen. De prijs van hout is met een derde gestegen en ook grondstoffen waarvoor veel gas nodig is om ze te maken, zijn veel duurder geworden. Daarnaast zijn de loon en transportkosten gestegen en de fabrikant kan de prijsverhogingen niet volledig doorrekenen naar de consument.

Grote vraag naar isolatieplaten
Unilin maakt ook MDF- en HDF-platen en de gestegen prijzen hiervoor kan de fabrikant grotendeels wel doorberekenen. En de productie van isolatieplaten loopt prima. Vanwege de gestegen energieprijzen zijn bedrijven en particulieren massaal bezig met isoleren.


 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten