Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Vakantie

De vakantieperiode is aangebroken en Nederland gaat een aantal weken in de slaapstand. De ansichtkaarten, vroeger hét bewijs dat je in den vreemde was geweest, arriveerden dagen later na verzending. Nu worden gemaakte foto’s à la minute doorgezonden naar het thuisfront. Waar vroeger na afloop van de vakantie het fotorolletje moest worden ontwikkeld en afgedrukt, is tegenwoordig de vastgelegde realiteit direct beschikbaar en zichtbaar op een scherm.


Pipowagen
De foto’s van weleer en de snapshots van nu verschillen niet zoveel van elkaar; eten, drinken, op het strand, onder een boom- het zijn de geijkte beelden. Bijgaande foto van bedden-en matrasproducent Avek uit het Friese Surhuisterveen kwam vorige week via een nieuwsbrief binnen. Een soort Pipowagen met daaromheen een aantal mensen. Centraal staat een jongetje met in zijn hand een lange stok. Het is geen hark, geen polsstok om te fierljeppen, geen schepnet, maar wat dan wel? De kuil waar hij in staat hoort zo te zien bij de infrastructuur en is netjes met een hekje afgeschermd.

Even buurten
Op het trappetje zit een vrouw die niet haar gezicht wendt naar de zon, maar spreekt met iemand die binnen in de wagen staat. Rechts zit een vrouw op haar hurken iets onduidelijks te doen en de vrouw in de stoel lijkt haar gezicht in te smeren. De man op de fiets komt even buurten, de linkerhand losjes in de broekzak. Precies in het midden bukt iemand, het waarom is niet duidelijk. Ze zal niet op zoek zijn naar een contactlens of bezig zijn met rekken en strekken; die tijd moest nog komen.

Caravan avant la lettre
Onder de ‘woonwagen’ staan twee melkbussen en daar zal geen melk in zitten want dat zou binnen een dag bederven. De wagen is een trailer van de firma Oegema, toentertijd (jaren vijftig) de vaste transporteur van Avek. In de zomer zette het bedrijf een aanhangwagen in Appelscha, voorzag deze van bedden en een keukenblokje zodat werknemers op vakantie konden, een tocht van bijna 40 km vanuit Surhuisterveen.

Spiraalbodem
Er is geen foto van het interieur aanwezig en de bedden zullen ongetwijfeld minder comfortabel zijn geweest dan de huidige producten van Avek. Maar met de ventilatie daarvan zat het wel snor want Avek was - en is - een van de weinige fabrikanten die werkt met spiraalbodems. Vakantiegangers zullen daar overigens niet bij hebben stilgestaan want ieder bed zou prima geweest zijn. Het was immers vakantie en dan ligt ieder bed geweldig.

Scoren met foto’s
Hoewel Avek de laatste tijd veel werk had om asielzoekerscentra te voorzien van spiraalbedden timmert het bedrijf vooral aan de weg met boxsprings. Nieuwe ontwikkelingen hieromtrent en acties worden bekend gemaakt via een nieuwsbrief, maar oude foto’s over producten en vooral de productie daarvan scoren het best in zo’n bericht, zo laat directeur Roelf Kok weten. ‘Veel beter dan nieuwe producten.’

Geweldige ervaring
De beste promotie actie die Avek kan houden, lijkt mij een overnachting met simpele spiraalbedden in een Spartaans ingerichte caravan, bijvoorbeeld in Appelscha. Laat gasten hun ervaring fotograferen en vertellen en vergeet zones, puntelasticiteit, hardheden, dubbele pockets en zwevende achterwanden. Ongeacht de kwaliteit van het slapen zal iedereen spreken van een geweldige ervaring.

Aribert Guiking

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2020 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten