Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Vakdagen Parket & Woninginrichter toont hybride concept

De Vakdagen Parket en Woninginrichter lijken in een overgangsfase te zitten: minder ‘harde’ en meer ‘zachte’ vloeren, minder parketteurs en meer woninginrichters, meer diversiteit en minder bezoekers.


Deelnemer Nederlands Kampioenschap Woningstofferen.

Maandag begonnen in Gorinchem de Vakdagen Parket en Woninginrichter, vandaag is de laatste dag. De beurs, ooit gedomineerd door het aanbod van harde vloeren (parket en laminaat), is dit keer duidelijk ‘zachter’. Dat komt vooral door de aanwezigheid van aanbieders van meubel- en gordijnstoffen, raamdecoratie en zonwering. Het aandeel tapijt is wat minder, het aandeel harde vloeren is sterk teruggelopen. Een beperkt aantal grotere spelers is afwezig en heeft plaatsgemaakt voor een groter aantal kleinere spelers met als gevolg veel relatief kleine stands. Het totale beursoppervlak is behoorlijk gekrompen.


Lasrobot voor linoleum.

Plussen en minnen
De zichtbare plussen en minnen zijn ook hoorbaar op de beursvloer; aanbieders van vloerbedekking vinden de beurs soms matig, zowel wat betreft het aanbod als het aantal bezoekers, terwijl de nieuwe ‘stoffenexposanten’ positief gestemd zijn vanwege mogelijk nieuw klantaanbod. Het Nederlands Kampioenschap Woningstofferen zorgt voor permanente activiteit, net als de demonstratiewedstrijd meubelstofferen. Het gemis van het Nederlands Kampioenschap Parketleggen, dat de laatste jaren tijdens de beurs plaatsvond, is echter een fors gemis.


Sprayroller. Gaatjes in de roller zorgen voor gelijkmatige aanvoer. 

Trends en stylisten
Ook de aankleding is anders. De indeling is strakker en overzichtelijker. Her en der zijn ‘trendhuisjes’ geplaatst, ingericht door leden van stylistenvereniging Crisp. De club heeft ook een stand op de beursvloer. Bezoekers laten die stand links liggen, sommige exposanten tonen gerichte belangstelling voor samenwerking.

Waardering positief en negatief
De dualiteit van de beurs is lastig op waarde te schatten en de plussen en minnen laten zich niet makkelijk tegen elkaar wegstrepen. Het wegblijven van een paar grote spelers (o.m. PPC, Forinn, Cotap, Belakos, Headlam) hakt er behoorlijk in, net als het gemis van het NK Parketleggen. Tegelijkertijd worden een aantal kleinere, soms onbekende, aanbieders ineens zichtbaar. Parketteurs zullen de beurs waarschijnlijk minder positief beoordelen, woninginrichters juist niet. Of dat kampioenschap en die exposanten er een volgende keer bij zijn, is afwachten.


Verbreding aan de aanbodzijde: HaBeTa (Henk Beens Tapijt) levert nu een breed pakket vloeren.

Balans
Voor exposanten geldt simpelweg de vraag: wegen de kosten op tegen de baten. Het antwoord op die vraag zal pas over een paar weken duidelijk zijn en daarmee de balans van de beurs als geheel. Algemeen gesteld wordt de verplaatsing van de beurs van voorjaar naar najaar als positief ervaren. En over een ding is iedereen het heel erg eens: het gemak van een uitstekende catering wordt hoog gewaardeerd.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2021 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten