Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Van schaap naar slaap

De Britse beddenmaker Harrison Spinks maakt bedden van natuurlijke materialen zoals vlas, hennep en wol. De wolleveranciers, schapen, weten zelf hun weg naar de fabriek te vinden, zo blijkt uit een filmpje.
 


Harrison Spinks bestaat sinds 1840 en maakt luxueuze bedden met dikke matrassen onder de merknaam Somnus Bedding. De vulling van de matrassen bestaan uit natuurlijke materialen zoals wol, vlas en hennep. In een filmpje laat de fabrikant zien hoe makkelijk zij aan haar wol komt want de schapen weten wat hun functie is in het proces van bedden maken.
 


Op weg naar de fabriek
Hun basis ligt niet zo ver van de fabriek in Leeds want Harrison Spinks heeft een eigen boerderij waar de beesten lekker kunnen grazen. Als de tijd rijp is - zo blijkt uit het filmpje - gaan ze op weg. Op het screenshot is nog net de kont van een schaap te zien dat de hoek om gaat.
 


Scheren
Binnen lopen de schapen op hun gemak rond als werknemers die weten wat te doen. Kom maar op met die schaar of tondeuse, ik doe graag mijn wollige jasje uit.
 


Lokale geproduceerde materialen
De bedden worden grotendeels met de hand gemaakt en veel materialen worden 'lokaal' geproduceerd of betrokken van andere Britse bedrijven. Hennep en vlas wordt op de boerderij geteeld en de pocketveren worden in eigen beheer gemaakt. Hout voor de frames en de hoofdborden komt deels uit een eigen bos.
 


Lam op bed
Om het verhaal rond te maken eindigt het filmpje met een schaap dat bij een kant en klaar bed komt en wat ligt daar op bed? Een lammetje, zo schattig.
 


Handwerk
Harrison Spinks ('The True Bedmakers') kan terugzien op een lange historie die uitgebreid uit de doeken wordt gedaan op de website. Op oude foto's is te zien hoe trots het bedrijf is op de machines die zij al in een vroeg stadium gebruikten om hun bedden te produceren. Nu wordt juist het handwerk benadrukt. Ook opvallend: op die zwartwit foto's is geen schaap te zien. Die waren vroeger blijkbaar niet inteessant.

Kijk hier voor het filmpje

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2020 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten