Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Veel aandacht voor buitenmeubelen op IMM

Meubelen voor buitengebruik worden steeds mooier en luxer waardoor het onderscheid tussen meubelen voor binnen of buiten kleiner wordt. Op meubelbeurs IMM was dat duidelijk zichtbaar.
 


Tijdens de recent gehouden meubelbeurs IMM in Keulen waren er opvallend veel exposanten met meubilair voor buiten. Toeval of niet? Het antwoord is meerledig. Al jaren wordt er gepraat over 'binnen gaat naar buiten' waarmee wordt bedoeld dat mensen 'het leven' graag naar buiten verplaatsen als de weersomstandigheden dat toelaten en tegelijkertijd geeft het aan dat 'de inrichting' een soortgelijke beweging maakt. Het gevolg is dat buitenmeubelen meer gaan lijken op meubelen voor binnenshuis, dus mooier, luxer en comfortabeler. Zodanig, dat het onderscheid tussen meubels voor binnen en meubels voor buiten minder scherp is geworden.
 


Promotie beurs Spoga
Een tweede verschuiving is dat de Koelnmesse naast de IMM ook organisator is van de Spoga, een jaarlijkse beurs die zich puur richt op het buitenleven waarbij meubelen de hoofdmoot vormen. Voorheen werd beide beurzen bewust van elkaar gescheiden, maar de schotten tussen de twee zijn niet meer zo stevig. Sterker nog, op de IMM werd openlijk de Spoga gepromoot met een aparte stand.
 


Ton sur ton
De aanwezige exposanten van buitenmeubilair bevinden zich voornamelijk in het hogere segment. Opvallend is dat zij vaak veel aandacht hebben besteed aan de aankleding van hun stand en dat er sprake is van een ton sur ton kleur voor producten en stand waardoor er een fraai geheel ontstaat. Opvallend is ook dat zij aanhaken bij populaire kleuren als groen, mosterdgeel en zalmroze, wederom een teken dat de populaire interieurkleuren snel worden opgepikt voor exterieur gebruik. Hierboven de stand van Extremis in zalmroze, daarboven in grijsblauw de stand van fermob, compleet met buitenverlichting
 


Design jungle
Het gebeurt mondjesmaat, maar er zijn meubelfabrikanten (voor binnen) die ook meubels voor buiten produceren. Op de beurs stond de hoog gepositioneerde Italiaanse fabrikant Cassina die dit keer alleen producten voor outdoor gebruik toonde, compleet met een wand vol groene planten en nog grotere exemplaren op de grond alsof je in een geciviliseerde jungle rondloopt.
 


Wandsysteem
Het Zweedse String is producent van flexibele wandsystemen, variërend van een klein open wandrekje tot complete wandsystemen met planken, deurtjes en lades. Het bedrijf zegt dit jaar 'de deur te openen en naar buiten te treden waardoor je je favoriete ruimte inrichten zonder beperkt te zijn door vier wanden en een plafond.' Het resulteert een collectie van gegalvaniseerd metaal die volgens de fabrikant ieder weertype kan weerstaan.
 


Van buiten naar binnen
Een tegengestelde richting zie je zelden, maar het Nederlandse merk Hartman – bekend van kunststof buitenmeubelen – heeft sinds een een paar jaar ook een indoor collectie. In Keulen introduceerde Hartman een kuipstoel die oorspronkelijk is ontworpen voor buitengebruik, maar is 'gestoffeerd' door via een flocktechniek de kuip een velours uiterlijk te geven. Bij model Fayan is alleen de rug bekleed (zie hierboven aan de ronde tafel), bij model Eline is de complete schaal voorzien van velours. Om het geheel wat sjieker te maken, zijn de poten uitgevoerd in zwart carbon.
 


Das Haus
Het zal toeval zijn, maar de invulling van Das Haus paste dit jaar volledig in bovenstaande gedachtegang. Het Spaanse duo MUT Design ontwierp een 'huis' waarbij de grenzen tussen binnen en buiten volledig in elkaar overgingen. Binnen was een soort kleine patio die naar buiten uitwaaierde in verschillende ruimtes die alle een andere invulling kregen. Een betere illustratie van de vervagende grenzen had de beursorganisatie zich niet kunnen wensen.
 Das Haus is een jaarlijks terugkerend onderdeel van de IMM waarbij een designer naar eigen idee een woonconcept mag ontwerpen en inrichten. Het is zowel de invulling van een woonruimte als tegelijkertijd een toekomstvisie hierover.

 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2023 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten