Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Veel noviteiten op Techtextil

Techtextil is een beurs voor technisch textiel, nonwovens en functionele kleding. De beurs heeft een hoog innovatief karakter vanwege de vele ontwikkelingen op het gebied van technisch textiel. 

Techtextil (10 t/m 13 juni in Frankfurt) heeft een brede opzet en bedient een groot aantal zeer verschillende markten. Sportkleding, industrieel textiel, textiel voor medische toepassingen, nonwovens voor de automobielindustrie, textiel om dijken te verstevigen, toepassingen voor de verpakkingsindustrie en textiel voor gebruik in de bouw zijn slechts een paar voorbeelden. Om een zeker overzicht te houden onderscheidt de beursorganisatie 12 verschillende ‘segmenten’.

Technische en maatschappelijke ontwikkelingen
Er zijn talloze ontwikkelingen op het gebied van technisch textiel. Enerzijds is dat van puur technische aard, anderzijds is er ook een duidelijke link naar het inspelen op maatschappelijke ontwikkelingen. De auto-industrie (22% van de markt voor technisch textiel is gerelateerd aan mobiliteit) is daarvan een goed voorbeeld.  Zo is de automobielindustrie op zoek naar lichte materialen om gewicht te besparen en is er tegelijkertijd steeds meer druk om gebruikte auto’s te kunnen recyclen. Dus is men op zoek naar zowel lichte als afbreekbare of hernieuwbare materialen.

Schuim uit zonnebloempitten
Dat uit zich in autostoelen met een bekleding van gerecycled polyester, schuim dat deels is geproduceerd uit koolzaad, soja of zonnebloempitten en een onderkant van katoen of gerecycled polyester. Andere delen van de auto bestaan uit bio kunststof (gemaakt uit suikerriet of granen) of kunststoffen die versterkt zijn met vlas. Ook in de bouw wordt geëxperimenteerd diverse materailen. Zo is er lichtgewicht beton waarbij textiel een essentieel onderdeel vormt.

Verkoelende bekleding
Ook op de beurs te zien: extreem hittebestendige kleding, beschermende kleding en allerlei smart textiles. Denk aan gordijnen en wandbekleding die lucht kunnen zuiveren, lichtgevend textiel, textiel met flexibele zonnecellen, textiel dat elektriciteit kan geleiden of als sensor kan dienen. Mogelijk interessant voor de meubelindustrie zijn vezels van cellulose dat gemixt wordt met paraffine. Hierdoor kan een verkoelend effect optreden want paraffine smelt bij een bepaalde temperatuur waardoor de 'gevoelstemperatuur' daalt..

Symposium
Tegelijkertijd met de beurs is er een groot symposium en zijn er alle dagen talloze lezingen waarin experts ingaan op specifieke ontwikkelingen en toepassingen van textiel. Ook is er de parallel lopende beurs Texprocess. Deze beurs voor de procesindustrie is gericht op textiele en flexibele materialen. Exposanten op Texprocess zijn leveranciers van machines en services voor de textielindustrie.

Meer informatie: www.techtextil.messefrankfurt.com

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten