Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Vele toepassingen technisch textiel

Van superlicht in gewicht tot extreem hittebestendig en toepasbaar van bouw tot auto-industrie. De beurs Techtextil biedt het allemaal. En nog veel meer.

Textiel waarbij tijdens de productie ledverlichting wordt ingeweven. 

Technisch textiel wordt op velerlei manieren toegepast en de beurs Techtextil (10 t/m 13 juni in Frankfurt) is niet eenvoudig te karakteriseren omdat de exposanten op de beurs veel verschillende markten bedienen. De Messe Frankfurt maakt onderscheid in twaalf verschillende ‘markten’: Agrotech, Buildtech, Clothtech, Geotech, Hometech, Indutech, Meditech, Mobiltech, Ecotech, Packtech, Protech en Sporttech. Wat alle segmenten gemeen hebben is dat er enorm veel ontwikkeling plaatsvindt.

Van gewapend beton tot pleisters
Geotextiel ter versteviging van dijken, textiel dat op muren wordt aangebracht zodat deze beter bestand zijn tegen aardschokken en beton verstevigd met textiel waardoor dit veel lichter is dan het traditionele gewapend beton, zijn ‘grove’ toepassingen. Aan de andere kant is er textiel dat als een pleister op de huid wordt aangebracht en daar zijn helende werking doet. Het past zich desgewenst aan en wordt letterlijk een soort tweede huid.

Lichtgevend textiel
Lichtgevend textiel kan worden gemaakt door tijdens de productie ledverlichting erin aan te brengen. Het is ook mogelijk textiel te maken waarbij al in de draden sensoren worden aangebracht. Toegepast in kleding kan je zo de temperatuur en hartslag meten of de ademhaling registreren. Een ‘rood lampje’ kan aangeven wanneer bepaalde waarden worden overschreden zodat iemand gewaarschuwd wordt om bijvoorbeeld medicijnen in te nemen. Ook is er textiel dat met ingebouwde sensoren die druk kunnen meten. Deze zijn toepasbaar voor matrassen om de drukpunten te meten van iemand die op bed ligt en zelf, bijvoorbeeld door ziekte, niet aan kan geven waar bepaalde druk wort ervaren.

Spin als inspiratiebron
Veel toepassingen vinden hun weg in de automotive sector. ‘Ademend’ en temperatuur regulerend textiel voor de stoelen, dashborden verstevigt met vlas en delen van de carrosserie die bestaand uit superlichte en supersterke carbonvezels. Op laboratorium niveau zijn succesvolle proeven waarbij de natuur de inspiratiebron is. Zo zijn er draden die vergelijkbaar zijn met de draden in en spinnenweb: zowel superlicht als supersterk. Bepaalde ontwikkelingen zijn sterk gericht op ‘eco’. Vezels op basis van mais, soja, zonnebloempitten en cellulose zijn al langer gemeengoed. Maar wat te denken van textiel waarbij een deel van het weefsel is gebaseerd op melk?

Meer informatie: www.techtextil.messefrankfurt.com

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten