Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Veranderen vakbeurzen in inspiratiebommen?

Binnenkort is het weer beurzentijd. In binnen- en buitenland worden de poorten geopend om bezoekers te verwelkomen die zich kunnen oriënteren op nieuwe of vernieuwde producten. Daarnaast kunnen zij luisteren en kijken naar lezingen, workshops, presentaties, demonstraties, paneldiscussies, voordrachten en soms zelfs meedoen aan een congres. Het tonen van producten is blijkbaar niet genoeg en bezoekers moeten 'inspiratie' krijgen, zo is het mantra van vrijwel alle beursorganisaties. Die zou moeten komen van al die lezingen, workshops, presentaties enzovoort.

Dus wordt al maanden voor aanvang van de beurs gecommuniceerd wat voor interessante extra's aan de beurs worden toegevoegd, wie er als 'expert' voor dat specifieke onderdeel is uitgenodigd en waar het zal gaan gebeuren. Want dat is nooit zo maar een podium of een afgegrensde ruimte op de beursvloer. Het heet trendcafé, inspiratieacafé of zelfs inspiratietheater. Daar komen trendwatchers, stylistes, bloggers en (heel hip) influencers vertellen welke tips & tricks zij hebben voor de bezoeker om......om ja wat eigenlijk?

Oh ja, natuurlijk: om de bezoekers te 'inspireren'.

Het woord beleving is uit het beursorganisatievocabulaire geschrapt en heeft plaatsgemaakt voor 'inspiratie'. Wat dat precies inhoudt, is mij niet duidelijk, maar je kunt het samenvatten onder het begrip plaatje & praatje.

Het effect van al die toeters en bellen is lastig op waarde te schatten. Ik heb de afgelopen jaren in binnen- en buitenland talloze lezingen, workshops en dergelijke gezien en (deels) aangehoord en soms was dat stuitend slecht en soms interessant. Het gebeurt dat iemand in een microfoon staat te praten tegen een zaal lege stoelen, een andere keer is het afgeladen vol. Een enkele beursorganisator geeft toe zelf ook niet te weten wat 'scoort' en wat niet, hoewel de meesten zeggen dat het allemaal 'zeer positief wordt gewaardeerd' door de bezoekers.

Al die praatjes begonnen op grote internationale beurzen en nu zie je het bijna overal. Zo zijn er op de binnenkort te houden Interieur Collectie Dagen (InCoDa) in Gorinchem lezingen over kleurtrends, retailtrends, woontrends, zijn er paneldiscussies, kun je wat horen over storytelling, komen influencers opdraven en zijn er nog talloze andere experts die hun ei mogen leggen, alles gesitueerd in het Inspiratiecafé en het Inspiratietheater.

Belangrijkste trekkers zijn echter de drie Nationale Kampioenschappen Woning- en Projectstofferen, Meubelstofferen en Parketleggen. Tijdens vorige edities van de beurs kwam daar veel volk op af. Mochten de met enig poeha aangekondigde lezingen, workshops en andere praatprogramma's ook publiek trekken, dan wordt het leeg in de stands van de ruim 120 exposanten. Terwijl die feitelijk de sponsoren van het totale evenement zijn.

Maar ja, als de inspiratiebommen in het café of theater gecontroleerd tot ontploffing worden gebracht, dan zitten de hoofden van de bezoekers wel vol inspiratie. Daar gaat het toch om?

Aribert Guiking

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten